Határozat

2019.07.31. 17:30

Betiltják a légi szúnyoggyérítést

Az Európai Unióban 2020-tól betiltják a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi permetezését.

Lakosi Gabriella

Prof. dr. Vigh Károly örül a változásnak

Fotó: Horváth Balázs

A katasztrófavédelem által irányított országos hatókörű szúnyoggyérítési program során jelenleg is az irtószer mintegy 40 százalékát földi úton juttatják ki a szakemberek. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a munkálatok napnyugta után zajlanak, akár éjszaka is lehet permetezni a vérszívókat – a méhek veszélyeztetése nélkül.

Prof. dr. Vigh Károly entomológus azt mondja, nagyon pozitívnak tartja ezt a változást. Ha a lárvák ellen vesszük fel a harcot, akkor egy erre kifejlesztett szer segítségével tényleg csak a szúnyogpopuláció gyérül, nem úgy, mint a légi permetezésnél, amelynek más rovarok is áldozatul esnek, vagyis sokkal szelektívebb ez a módszer – tette hozzá. Ráadásul a madaraknak és más rovarokkal táplálkozó fajoknak is több élelem jut majd.

Prof. dr. Vigh Károly örül a változásnak
Fotó: Horváth Balázs

A módszer hátránya, hogy nagyon nehéz megtalálni minden élőhelyet, a szúnyoglárvák akár egy eldobott gumiabroncs alján összegyűlt kis tócsában is képesek kifejlődni. Így még jobban oda kell majd figyelnünk a környezetünk tisztaságára.

Lehet, hogy így kicsivel több lesz a vérszívó a városokban, de hosszú távon mindenképpen jó hatása lesz ennek a változásnak a környezetünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában