Arany János Tehetséggondozó Program

2018.12.04. 11:30

Bizonyított tehetséggondozás Kőszegen

December 11-éig lehet még pályázni az Arany János Tehetséggondozó Programba, amely a megyében egyedül Kőszegen, a Jurisich gimnáziumban működik.

Tóth Kata

Keszei Balázs igazgató a programban részt vevő Varga Grétával, Hajas Viviennel és Kovács Richárd Ottóval Fotó: Ohr Tibor

2000-ben indult, és az egész országot lefedi az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) – minden megyében és a fővárosban is van legalább egy, a továbbtanulásra bizonyítottan sikeresen felkészítő középiskola, valamint egy kollégium.

2001 óta Vas megyében Kőszegen, a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégiumban működik öt évfolyamos képzésben az AJTP. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra azok a tehetséges, de valamilyen szempontból hátrányos helyzetű diákok jelentkezhetnek, akik az érettségit követően főiskolán, egyetemen szeretnének továbbtanulni. Kőszegen most 65, az országban mintegy 3 ezer diák tanul a programban. A munka jelentős része a középiskolákkal párban dolgozó kollégiumokban zajlik.

Tapasztalatok

Keszei Balázst, a gimnázium igazgatóját a tapasztalatokról kérdeztük. – Az alapítástól kezdve az volt a program célja, hogy tehetséges, de valamilyen szempontból rászoruló diákokat juttasson gimnáziumi érettségihez, egyetemi felvételihez, illetve diplomához. Az újabban végzett közgazdasági számítások bizonyították: ha a programba bekerült gyerekeknek – országosan 3 ezer diákról van szó – csak a 30 százaléka szerez diplomát, akkor már megérte a nemzetgazdaságnak a pluszban rájuk fordított pénz. Ez a szám ráadásul országos szinten jóval magasabb, a Jurisichban 80 és 90 százalék között mozog, és csak azért nem haladja meg ezt az arányt, mert van, aki az egyetemi tanulmányok anyagi nehézségeit nem tudja vállalni. Kevés olyan egyetem van – korábban nem is volt –, amelyik az egyetemi diplomaszerzésig kiterjeszti az ösztöndíjrendszerét célzottan az Arany János-os diákokra. Ilyen például az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Pannon Egyetem is. Az utóbbinál, ha az iskolánkból igazolással érkeznek a programban való részvételről az Arany János-os diákok, könnyebben bekerülhetnek a szociális ösztöndíjrendszerbe, és egyszerűbben jutnak kollégiumi férőhelyhez, szociális ösztöndíjhoz. A Pannon Egyetemen kifejezetten jól működik a mentorálási rendszer: az AJTP-programból érkezett hallgatókat oktatói és hallgatói mentor is segíti, így kevesebb erőfeszítéssel kerülhetnek be az egyetem vérkeringésébe.

Az igazgató arról is beszélt, hogy az intézményben a program öt év alatt teljesíti ki a diákok lehetőségeit és tehetségét, és kollégiumi bentlakáshoz kötött. Az előkészítő évben az anyanyelv, valamint a matematika tantárgyakon kívül intenzív az angol- és az informatikai oktatás. A diákok fejlesztik az önismeretüket és a kommunikációs készségüket; személyiség- és képességfejlesztő foglalkozásokon, tanulásmódszertani programokon vesznek részt. Havonta egyszer a kollégiumban töltik a hétvégét, ezeken a „bennmaradós hétvégéken” külön programokat, tanulmányi versenyeket, felzárkóztató és tehetséggondozó órákat, tanulmányi kirándulásokat is kínál nekik az intézmény, ezek Kőszegen és azon kívül is zajlanak: az ország kiemelt pontjaira utaznak a fiatalok. Rendszeresen látogatnak Bu­dapestre és környékére, a Balaton-felvidékre és burgenlandi vártúrákra. Részben szakmai, részben rekreációs programokon vesznek részt. Két hete például Budapesten, a ferihegyi repülőtéren voltak, de kipróbálták már a barlangászást is. Utazási támogatást kapnak, minden hónapban eljutnak egy komolyzenei hangversenyre, színházbérletük van, és az öt év alatt mindenki elutazhat egyszer Londonba és Párizsba.

Keszei Balázs igazgató a programban részt vevő Varga Grétával, Hajas Viviennel és Kovács Richárd Ottóval Fotó: Ohr Tibor

Jelentkezés

Keszei Balázs a jelentkezésre biztat még: legkésőbb ez év december 11-éig a települési önkormányzat juttatja el az első helyen kiválasztott középiskola címére a diákok pályázatát. Felvételizniük kell írásban magyarból és matematikából, és tehetségtesztet is írnak, ami a készségeket és képességeket vizsgáló feladatlap – a pszichológiai teszt inkább érdekes, mint nehéz, állította az igazgató, és ezt erősítette meg a Jurisichban 11. évfolyamon tanuló káldi Varga Gréta is, aki több mint hatvan társával bekerült az Arany János Tehetséggondozó Programba. A 11./A osztályos Gréta, aki jövőre érettségizik, azt újságolta, hogy ő másodéves korára már volt Londonban és Párizsban is. Általános iskolában kapott tájékozatót a programról, de az édesanyja révén korábban is hallott róla.

– Mindig szerettem volna Kőszegen tanulni, és amikor eljöttem ide nyílt napra, az csak megerősítette a szándékomat. ECDL-vizsgákat tettem, a hétből hatot már megszereztem, januárban esedékes a hetedik, és a jogosítványszerzésemet is az AJTP finanszírozta. Azért is hálás vagyok, hogy eljuthattam az országon belül és kívül is sok helyre. A londoni és a párizsi út volt a legnagyobb ajándék, amit kaphattam – mesélte. Grétának komoly tervei vannak: Pécsre készül az orvosira, tüdőgyógyász, onkológus vagy idegsebész szeretne lenni.

– Várakozásaink szerint a program, amely most újra virágkorát éli, megújulva még több lehetőséget ad majd. Reméljük, hogy visszatér az a beiskolázási lehetőség, hogy az 5 ezer főnél kisebb településről érkező diákok rászorultság nélkül bejuthatnak a programba. (A programban részt vevő iskolák szövetsége szerint a kistelepülésekről érkezett diákok már eleve hátrányos helyzetben vannak, például egy megyeszékhelyen élő diákkal szemben.)

Vélhetően lesz más újítás is: a tanulók ösztöndíj-lehetőségben részesülnek 4-es átlag felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában