Külföldi

2011.02.03. 20:47

Bolygóvadász: az élet nyomait kutatja a Kepler űrteleszkóp

Akár élet is lehet a NASA bolygóvadászával, a Kepler űrteleszkóppal felfedezett égitestek némelyikén - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

MTI

Az amerikai  Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA 2011. február 2-án közölte, hogy a Kepler egy év alatt 1235, bolygónak tűnő objektumot fedezett fel a Naprendszeren határain túl, ezek közül 54 abban a se nem túl hideg, se nem túl meleg sávban tartózkodik, amelyen kialakulhat élet. Eddig két, a Naprendszeren kívüli bolygóról feltételezték csillagászok, hogy élhetőek, de a lehetőség mindkettő esetében erősen kérdéses. A Kepler-program vezetője szerint a szonda által felfedezett égitestek 80 százalékáról bizonyosodhat be, hogy bolygó, és csak ez után vizsgálható, hogy ténylegesen megvan-e az élet alapvető feltételei közül néhány az objektumokon.

 A Naprendszeren kívüli "népszámlálás" elsődleges adatai arról tanúskodnak, hogy a világegyetemben sokkal több a viszonylag kis bolygók és a stabil multiplanetáris rendszerek száma, mint korábban feltételezték. William Borucki, a NASA tudósa szerint eddig 54 bolygót találtak, amelyeken reményeik szerint az élet kialakulása sem elképzelhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!