Összesítés

2019.08.26. 07:00

Ilyen volt a XX. Savaria Történelmi Karnevál (Galériákkal)

Szerkesztőségünk minden nap folyamatosan tudósított az eseményekről. Cikkünkben összesítettük a jubileumi karneválon történteket. Természetesen a fotókat sem hagytuk ki, hiszen rengeteg galéria készült az elmúlt négy napban a rendezvényről.

VN

Telt ház eső előtt a Borok utcájában Fotó: Horváth Balázs

A karneváli éjszakák legkedveltebb helyszíne idén is a Borok utcája és az innen nyíló Sörtér volt, ahol most is összegyűltek a baráti társaságok, hogy közösen kóstolják végig a standok kínálatát. Sokakat vonzott most is ez a helyszín, hiszen egyetlen utcában megtalálhatók itt Magyarország meghatározó pincészetei, akik a hagyományos „nagy boraik” mellett az új kedvenceket is bemutatják a szombathelyi közönségnek. A pultok már csütörtökön várták a koccintani vágyókat, de a programok csak pénteken kezdődtek el.

 

A karnevál második estéjén a Castiglion Fiorentino történelmi zászlóforgató csoportja nyitotta a sort, majd a Langaléta Garabonciások, a Zgano tamburazenekar, a Savaria Legio Egyesület szórakoztatta a közönséget. Este a Sin Seekers, Fran Palermo, később pedig a Beatrice lépett színpadra. Az estét tüzes show zárta.

 

Szombat

Szombaton már délután alakult a tömeg a Rákóczi Ferenc utcában. Bár a szervezők nagyon hamar tájékoztatást tettek közzé, hogy vihar közeleg, a kikapcsolódni vágyókat ez nem riasztotta el. A tömeg egyre csak nőtt, a padoknál elfogytak a szabad helyek és a sorok is egyre duzzadtak a bódék előtt.

Fél nyolc körül aztán megszakították a programokat és elkezdték kiüríteni a fesztivál helyszínét. A színpadon folyamatos volt a tájékoztatás, felszólították a közönséget, hogy húzódjanak biztonságos helyre – ebből a Borok utcájában és a Sörtéren nem sok akadt –, később az árusokat kérték, függesszék fel a kiszolgálást.

 

A tömeg egy része megfogadta a tanácsot, viszont sokan a figyelmeztetés ellenére sem mozdultak, és a kiszolgálóhelyek többsége is tovább üzemelt. A biztonsági szolgálat emberei autóval jártak körbe, hangosbemondón szólt a felszólítás. Mégis nagyon sokan bíztak abban, hogy a nyílt téren is átvészelhetik a vihart. Az erős szélben, enyhe esőben jókedvűen boroztak. Végül kilenc óra után nem sokkal folytatódtak a programok, elkezdtek visszaszállingózni az emberek, újra feloldódott a hangulat. Így a Budapest Klezmer Band és a Zanzibár fellépése is elindulhatott, még ha jelentős késéssel is. A hidegebb időjárás ellenére sokan hallgatták a zenéjüket.

Vasárnap

A Claudius-különkiadás majdnem olyan volt, mint egy flashmob, és mégis: aki vasárnap 11 előtt néhány perccel érkezett, az már menthetetlenül lemaradt a WSSZ karneváli különkiadásáról, amelyet meglepetésnek szánt a társulat – Jordán Tamás, Orosz Róbert, Endrődy Krisztián, Jámbor Nándor és a tudományos háttérember, Katona Attila – a megyeháza udvarán.

 

Hatalmas tömeg gyűlt össze az Oláh Ibolya koncertre a Borok utcájában. Már kezdés előtt fél órával megtelt a terület, de még az utolsó pillanatban is duzzadt a közönség. Majd a pontot az I-re Rúzsa Magdi fellépése tette fel.

 

Vas Népe stand

Standunk mellett árnyékos mesélősarkot alakítottunk ki, ahol érdekes embereket láttunk vendégül. Pénteken Szájer Anasztázia őrvezető, a 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársa ült az aprónépek elé a nyugágyba mesélni. Nem volt elég hallgatni őt, mert interaktív módon állt elő a történet, együtt kellett vele gondolkodni és számolni. A második mesélő, Dévai Boglárka volt. Az Európa-bajnok tornásznő, aki tavaly olyan sérülést szenvedett, hogy még nem tudja, mikor térhet vissza versenyezni, a gyógyulás meséjét hozta. A sebzett oroszlánról szólt, és arról ki segít az állatok királyának, ha tövis ment a lábába.

 

A Vas Népe standjánál folyamatos volt az érdeklődés: kicsik és nagyok is egymás után regisztráltak, volt olyan nagymama, aki egy féltucatnyi unokával érkezett az erőpróbára. A szombati délutánon egyenruhások ültek a Vas Népe mesélő nyugágyába. Először Köcse Tamás vezető mentőtiszt olvasta fel a Grimm testvérek Hófehérke című meséjét. A katasztrófavédők fiatal sajtószóvivője, Balogh Eszter elárulta a gyerekeknek, hogy az egyenruha iránti vonzalma és a sokat beszélő karaktere vezette a jelenlegi munkájához.

 

Vasárnap a Vas Népe mesekuckójában Somogyi Zoltán nemcsak mesélt, hanem vadászati kürtjeleket is bemutatott a gyerekeknek, apró vadászkürtjén. A sorozat utolsó meséje újszerű elemet hozott: két katona ugyanis szerepjáték-szerűen, egymásnak felelgetve olvasta fel a Kőleves című tanulságos történetet. Vass Lajos főhadnagy és Németh Mercédesz őrmester a 83-as számú Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj képviseletében érkeztek, és a mesemondásra is alaposan felkészültek. Azt mondták, szívesen jönnek máskor is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában