Helyi arcok

2018.12.10. 17:30

Celldömölki srác a sarkvidéki szánhúzó verseny kapujában

Már csak az összefogáson múlik, hogy teljesüljön a vasi srác álma. A celldömölki Varga Dávid ugyanis nem álmodott kisebbet, mint hogy részt vegyen a Fjällräven Polar öt napos sarkvidéki kutyaszánhúzó expedícióján. És erre most minden lehetősége megvan, ugyanis jelenleg ő áll a közép-európai régió részére meghirdetett verseny első helyén.

Németh Nóra

Fotó: Varga Dávid

Sokaknak egy ötnapos, több száz kilométeres kutyaszántúra a sarkvidéken felérne egy rémálommal, vagy legalábbis egy olyan extrém kalanddal, amit inkább csak a tévé képernyőjén keresztül, vagy a virtuális valóságban élne át. A 27 éves, közgazdász végzettségű Varga Dávid azonban valódi élményekre vágyik, ezért is nevezett a Fjällräven Polar expedícióra.

– Tavaly jártam Izlandon, és azonnal beleszerettem. Már akkor eldöntöttem, hogy mindenképp szeretnék hasonló helyre eljutni, vagy még extrémebbre. Elkezdtem expedíciók után kutatni, aztán hallottam egy ismerősöm édesapjáról, aki Svédországban részt vett a Fjällräven Classicon, ami egy 110 km-es lappföldi gyalogtúra. Utánakerestem, és így akadtam rá a Polarra, amiről egyből tudtam, hogy tökéletes lehetőség lenne számomra. Sarkvidék, 5 nap, 330 km, és mindezt kutyaszánon.

Fotó: Varga Dávid

Mennyire vagy jártas a kutyaszánozásban? Volt már korábban hasonló élményben részed, vagy újdonság lesz számodra?

– Hallottam már korábban is kutyaszános utakról, de még soha nem próbáltam, és ezidáig azt sem gondoltam volna, hogy majd részt veszek egyen. A Polarhoz azonban nem szükséges semmilyen előképzettség, a túra előtt lesz egy kétnapos „tanfolyam”, ahol mindent megmutatnak és felkészítenek az extrém körülményekre.

Ha már az extrém körülményeknél tartunk, vettél már részt korábban is ilyen rendkívüli kalandokban?

– Mindig is vonzottak a különleges élmények, szeretek túrázni, és nálam a nyaralásoknál is kizárólag az aktív pihenés jöhet szóba. Az első hasonlóan rendkívüli élményem még 6-7 éves koromban történt, amikor a családommal megmásztuk a Strombolit. A negyedóránként kilövellő vulkán látványa és maga az élmény is elképesztő volt. Sőt, nem csak hogy megmásztuk a hegyet, de ott is aludtunk rajta. Felejthetetlen emlék maradt.

Ezek szerint a családodtól sem állnak távol a különleges kalandok. Ők mit szóltak, mikor megtudták, hogy neveztél a versenyre?

– Először úgy gondolták, hogy megint csak kitaláltam valamit. Aztán ahogy elkezdett felpörögni a verseny, sokasodtak az interjúk, a tévés és rádiós szereplések, látták, hogy mennyire komolyan veszem, és mennyire elszántan csinálom. Természetesen teljes mértékben támogatnak.

Fotó: Varga Dávid

Beszéljünk egy kicsit a verseny részleteiről. Hogyan vehet részt valaki a Polaron?

– A Fjällräven Polar korábban egy szánhúzó kutya verseny volt, aztán néhány éve új formát öltött, ma már hétköznapi embereknek szól, így bárki részt vehet ebben a kalandban. A szervezők biztosítják a szükséges feltételeket: az utazást, a ruházatot és az összes felszerelést. Aki részt akar venni az expedíción, annak a regisztrációs időszakban, november 15-e és december 13-a között kell feltöltenie magáról videót, fotókat és motivációs szöveget a szervező cég honlapjára, ahol ugyanebben az időszakban zajlik a szavazatgyűjtés is, a legtöbb voksot gyűjtők kapnak lehetőséget a részvételre. A világ országai 10 régióra lettek felosztva. Én a közép-európai régióban jelenleg az első helyen állok 32 ezer szavazattal, de nagyon erős a konkurencia, így egy percre sem szabad abbahagyni a kampányt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=EtDf1Qfn-6g

Az első hely ennek ellenére biztatóan hangzik, mennyire élted bele magad a kijutásba? Hogyan lehet egyáltalán felkészülni egy ilyen túrára?

– Nagyon beleéltem magam, már akkor, amikor elhatároztam, hogy jelentkezek. Sok fizikai felkészülést nem igényel az expedíció, rendszeresen járok edzőterembe, úgyhogy úgy gondolom, hogy a kondim megvan hozzá. Számolok azzal is, hogy -20, -40 fokos hideggel kell majd szembe néznem, ami elől nem lesz hova elmenekülni egy másodpercre sem, de bízok a felszerelésben és a szervezők tapasztalatában. Ami a jelenlegi szakaszban sokkal több energiát igényel, az a szavazatgyűjtés. Volt már, hogy visszacsúsztam a második helyre, és sajnos ez a verseny lezárásáig bármikor újra megtörténhet, úgyhogy nem pihenhetek.

December 13-án zárul a szavazás, ha Dávid addig megőrzi fölényét, akkor ő képviselheti Közép-Európát az áprilisi kutyaszános túrán. Így a Polarnak 2019-ben is lehet magyar résztvevője, Dávid pedig minden bizonnyal egy életre szóló kalanddal gazdagodna.

Amennyiben szavazatával Ön is támogatná Dávidot célja elérésében, a davidforpolar.com oldalon teheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!