Nők a siker útján

2018.06.05. 20:25

Család és karrier volt a téma az ELTE Savaria Egyetemi Központban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen

Hogyan egyeztethető össze család és karrier? - ez a kérdés állt a fókuszában annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Savaria Család és Karrierközpont szervezett Nők a siker útján címmel az ELTE SEK dísztermében.

Merklin Tímea

Csapláros Andrea múzeumigazató, Mittlné Ódor Anita borász, dr. Takátsné dr. Tenki Mária ügyvéd, önkormányzati képviselő, dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus-szakértő és Jagodics Zsuzsa műsorvezető Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

- Sok hölgyet érdemes megmutatni, és rajtuk keresztül keresni a válaszokat hazánk és Európa nagy kérdéseire – mondta megnyitójában dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

- Rövid távon a legfontosabb ügy a munkaerő kérdése. Ha nem akarunk vendégmunkásokat fogadni, mozgósítani kell a tartalékainkat, és ezek a nők, akik sokszor okosabbak és képzettebbek, mint a férfiak, mégis – a családi kötelezettségeik miatt – kevesebben vesznek részt a munkaerőpiacon. mt

Természetes, ha egy nő mellett gyerek van

- Hosszú távon a demográfiai helyzet alakulása a kérdés, sok körülmény együtthatásában képzelhető el, hogy javuljon – fogalmazott dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

- A döntő szót maguk a nők mondják ki, hogy hány gyereket vállalnak. Elindulunk-e a Három királyfi, három királylány mozgalom nyomában, amit dr. Kopp Mária pszichológus indított? A három gyerek reális vágy, hogyan tudjuk teljesíteni?

Mit jelent a siker? Mit mond erről a társadalom, mit mondanak a nők? – ezeket a kérdéseket feszegette a Jagodits Zsuzsa vezette kerekasztal-beszélgetés, amelynek résztvevői voltak: dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus-szakértő, tudásközpontvezető (Barnahus Nemzeti Tudásközpont), Csapláros Andrea múzeumigazgató (Savaria Múzeum), Mittlné Ódor Anita borász (Mittl Pincészet), dr. Takátsné dr. Tenki Mária ügyvéd, önkormányzati képviselő. Az esten Gáspár Eszter énekelt.

- Egy nőnek az igazi siker a gyerekek szülése és felnevelése. Bármilyen szakmai siker csak elfedi, ha ez nincs. Ha a gyerekek hiányoznak a nő életéből, nem igazán sikeres – fejtette ki véleményét Lazáry Györgyné.

- Nekünk, nőknek nem azért kell különleges bánásmód, mert gyengébbek a képességeink, hanem mert adottságaink miatt mi szüljük a gyerekeket – mondta dr. Takátsné dr. Tenki Máriaügyvéd.

Csapláros Andrea múzeumigazató, Mittlné Ódor Anita borász, dr. Takátsné dr. Tenki Mária ügyvéd, önkormányzati képviselő, dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus-szakértő és Jagodits Zsuzsa műsorvezető Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

- A család szempontjából nekem az a siker, ha az egészséges gyerekeimből egészséges felnőttek lesznek, a munka szempontjából pedig az, ha valaki megdicséri a boromat – foglalta össze Mittlné Ódor Anita borász. – De az igazi siker az lenne, ha mindkét gyermekünk továbbvinné a nehezen felépített vállalkozásunkat. Öröm, hogy a 12 és 14 éves lányaink is érdeklődnek a borászat iránt, habár tradicionálisan nem női pálya.

- Sikernek érzem, ha a vendégkönyvbe beírják a látogatók, hogy jól érezték magukat, de még inkább sikernek érzem, ha a 12 és 15 éves fiam az iskolában jó eredményt ér el – fogalmazta meg Csapláros Andrea.

Gátolja a nőket a sikerben a gyermek?

Arra a kérdésre, hogy gátolja-e a nőt a sikerben a gyermekvállalás, mind a négy hölgy egyértelmű nemmel válaszolt. Lazáry Györgyné elmesélte, hogy öt felnőtt gyermeke és négy unokája van, és még legalább tíz unokában reménykedik. A gyermekei felnevelése során néha a környezet negatív visszajelzéseket adott, sőt azt is megkapta a harmadik gyermeke születése után, hogy már csak „félember”. Nagyon bántotta, de azt gondolta: „azért is megmutatom”, és elvégezte az egyetemet, tett még néhány szakvizsgát. Mindezt „feladatátcsoportosítással” tudta véghez vinni. A sok gyerek mellett nem csökkent a feladatellátó képessége, csak megtanult priorizálni, sorrendet állítani a dolgok között. Igen, pörögni, futni kellett, de azt is érezte, hogy felül kell kerekedni ezen a bélyegen, hogy „félember”. „A szó veszélyes fegyver”: könnyen előfordulhat, hogy egy más karakterű nőt akár évtizedekre is negatívan határoz meg egy ilyen „beszólás”, és rosszra fordul a világhoz való viszonya. – Mi, nők elbírnánk több szeretetet, elismerést, dicséretet. Végigdolgoztam az életemet, én már mondhatom ezt – fogalmazott Lazáry Györgyné. – Volt, hogy felmondtam egy munkahelyen, mert úgy láttam, hogy most otthon jobban kellek. A mai napig érzem a fájdalmat, hogy ezt most abba kell hagynom. A gyerekeim 18 éves korág melléjük álltam, akkor elengedtem őket.

A nő vállalja a testi-lelki kockázatokat

Csapláros Andrea arról beszélt, hogy már a csecsemőjét is vitte magával az ásatásra, és soha nem volt abból probléma, hogy a gyerekek is ott vannak mellette a rendezvényeken. – Ha én elfogadom ezt a helyzetet, az emberek is elfogadják. Legyen az természetes, hogy a gyerekek mellettem vannak, mellettem nőnek fel – mondta a múzeumigazgató.

- A nő felelőssége a gyerekszülés, a nő vállalja a testi-lelki kockázatokat. A vizsgálatokat is a nő bírja ki, illetve a terhesség bármilyen következményét. Legyen nyitott a siker útja a nők számára is, akkor is, ha néha hátra kell lépni, fékeződni kell a család érdekében, különböző korszakokat élünk meg egy gyerek felnevelése során – fejtette ki dr. Takátsné dr. Tenki Mária.

- Amikor én szültem, 1985-ben, csak a szülési szabadság volt, semmi más. A férjem neves ügyvéd volt, megengedhettük volna magunknak, hogy otthon maradjak. De miért tettem volna? Szerettem a pályámat, ezért a négy hónapos gyerekem mellé már pótmamát vettem igénybe, hogy folytatni tudjam, később a nagyszülők segítettek. A férjemmel megosztottuk a közös hivatásunk feladatait, volt, amiben neki voltak erősségei, volt, amiben nekem. A kislányom most 33 éves, ő is ügyvéd lett. Sokat volt mellettem az irodában, amikor az ügyfeleket hallgattam. Nekem ez is siker, hogy megszerette mellettünk ezt a pályát.

A továbbiakban szó esett arról is, hogy például egy magánvállalkozás lehetővé teszi, hogy a nő maga ossza be az idejét munka és család között. Téma volt, hogy Nyugat-Európában sok családbarát munkahely van, Magyarország viszont az intézményi fejlettségben erős: minőségi bölcsődék, óvodák vannak.

A hölgyek úgy látták: „divatba jön” megint a család, nem ciki vállalni egy nőnek, hogy fontos a gyerek. Ideális, ha az apa is jelen van, azzal együtt is, hogy a több évtizedes házasság sokszor olyan, mint egy vadvízi evezés. Az apa nélkül felnövő gyerekekből nem lesz egészséges társadalom. 850 ezer nő neveli ma egyedül a gyermekét, ez a szám évről évre nő.

Nemcsak az igaz, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, de az is, hogy minden sikeres nő mögött áll egy férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában