Ügyintézés

2019.03.10. 11:30

Családi pótlékot Ausztriából?

Ausztriai munkavállalásnál nemcsak a megfelelő cég megtalálása a nehéz feladat, hanem az azt követő ügyintézés is. Ez akadozottá válhat egyrészt a nyelvi nehézségek miatt, másrészt mert nincs megfelelő ismeretünk az ottani ügymenetekről. Most a családi pótlék igénylésének jártunk utána.

Nemes Judit

Nem jár automatikusan, kérvényezni kell a családi pótlékot

Fotó: Horváth Balázs

Ahhoz, hogy valaki családi pótlékhoz jusson, osztrák és magyar oldalon is kapcsolatba kell lépnie a hatóságokkal: Ausztriában a Finanzamt az illetékes, Magyarországon a Magyar Államkincstár, az ő együttműködésükkel állapítható meg a juttatás összege.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei Képviselete felhívta a figyelmet, hogy a családi pótlékot nem automatikusan fizetik szomszédainknál, azt kérelmezni kell. Ehhez, ha van kinti lakcímünk, a területileg illetékes Finanzamthoz kell bemenni; ha nincs ausztriai lakcímünk, akkor azt az intézményt kell felkeresni, amelyikhez a munkáltató a székhelye szerint tartozik. Mielőtt a Finanzamt döntene a kérelmünkről, egy E 411-es nyomtatványt küld a Magyar Államkincstárnak, hogy kiderítse: mennyi családi pótlék jár a kérelmezőnek Magyarországon.

A képviselettől megtudtuk azt is, hogy akkor jogosult az igénylő az ausztriai családi pótlékra, ha vagy osztrák állampolgár, vagy Magyarországon élő magyar állampolgár és ő vagy a másik szülő közül legalább egyikük a határon túl dolgozik. Felhívták arra a figyelmet, hogy a „geringfügig beschäftigt” kategóriába tartozók, azaz a csekély mértékben foglalkoztatottak nem jogosultak arra, hogy igényeljék a juttatást – ám ebben az esetben is van kivétel: ha a munkavállaló munkaszerződéssel bizonyítja, hogy hetente legalább 2 napot dolgozik, akkor egyedi elbírálással megítélhetik az ellátást – tették hozzá.

Nem jár automatikusan, kérvényezni kell a családi pótlékot
Illusztráció: Horváth Balázs

Az osztrák családi pótlék igénylésénél feltétel az is, hogy az igénylő és a gyermeke egy háztartásban éljen. Külön háztartás esetén – azaz ha megszűnik az élettársi kapcsolat a szülők között vagy elválnak – az anya vagy az apa közül a gyermekkel élő fordulhat kérelmével az ausztriai adóhatósághoz, és az osztrák hivatal veszi fel ez alapján a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral. Ebben az esetben az itthon dolgozó szülő is beadhat ilyen kérvényt.

Az ellátás megítélésénél további fontos kitétel a gyermek kora: alapvetően 18 éves korig jár, vagy a 24. életévének betöltéséig igényelhető, ha a gyermek nappali tagozaton tanul és teljesíti az oktatási intézmény követelményeit, valamint jövedelme legfeljebb 9000 euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában