a virgács elmarad

2019.12.02. 14:00

Csokoládé és cukor helyett hozzon élményeket a Mikulás

Az adventnek és a karácsonynak nem kell feltétlenül a sok cukros édességről szólnia. A Mikulás-csomaggal például ajándékozhatunk élményt csoki helyett – Juhász Katalin dietetikussal beszélgettünk.

Lakosi Gabriella

Az együttlét vidám percei a legfontosabbak

Fotó: Pixabay

Nemrég a szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda szervezett ingyenes előadást, ahol a résztvevők az egészséges ünnepi készülődésről hallhattak. Juhász Katalin arról beszélt, már a csokival töltött adventi naptárral elkezdődik az év végi „bűnözés”. Pedig ez is kiváltható, saját készítésű, egészségesebb alapanyagokból álló finomságokat kínálhatunk. Igazán mutatós például, ha mézeskalácsot sütünk, azt írókával megszámozzuk. Így megmarad a várakozás öröme.

A Mikulás-csomag akár négyezer kalóriát is tartalmazhat, legtöbbször a benne lévő csokoládé igen rossz minőségű. Gyakran néhány óra alatt kiürül a zsák. Lássuk be, sok felnőttnek is nehéz ellenállnia a kísértésnek, nem várhatunk ekkora önuralmat egy gyerektől.

Ha ragaszkodunk a csokihoz, vegyünk inkább kevesebb, de minőségi táblát. A legjobb pedig, ha élményt adunk. Mozijeggyel, korcsolyázással lepjük meg a gyerekeket. A dietetikus szerint igenis megértik, hogy az édesség nem tesz jót nekik, könnyen helyettesíthetjük azt mással.

Az együttlét vidám percei a legfontosabbak
Fotó: Pixabay

A szaloncukor is rengeteg kalóriát tartalmaz. Egyre kevesebben kötik már a fára, inkább csak tálakban díszíti az ünnepi asztalt, így könnyen helyettesíthető egészségesebb nassolnivalókkal. Azt is érdemes tudni, hogy a diabetikus verziók is sok szénhidrátot tartalmaznak, ne dőljünk be a címkének.

A karácsonyi menü tervezésénél részesítsük előnyben a sovány húsokat, halakat, például a csirkét vagy a busát. Gondoljuk végig, vendégeink közül kinek van ételallergiája, érzékenysége, ennek fényében állítsuk össze a fogásokat.

A tejtermékek közül keressük az alacsony zsírtartalmúakat, a tejfölt kiválthatjuk joghurttal is. Használjuk a modern konyhatechnikai eszközöket, mint például a forrólevegős fritőz, ha tehetjük, grillezzünk is.

Kis odafigyeléssel, mértéktartással a pluszkilók is elkerülhetők. A desszert után már ne együnk!
Fotó: Pixabay

A liszteket, pékárukat cseréljük teljes kiőrlésűre, tartózkodjunk a túlzott alkoholfogyasztástól és figyeljünk, hogy naponta legalább két liter folyadékot igyunk. A szénsavas üdítők helyett teákat, frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket válasszunk.

Ha tudjuk, hogy elkerülhetetlen a nagyobb étkezés, evés előtt fél órával mindenképpen igyunk meg egy nagy pohár vizet, ezzel segítjük az emésztést, elkerülhetők a rosszullétek. Figyeljünk oda, hogy a desszert az étkezés lezárása legyen, utána már ne együnk többet. Kis tervezéssel és önuralommal nem kell tartanunk az ünnepek alatt felszaladó pluszkilóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában