Doktori ambíciói is vannak

2019.04.23. 14:00

Diplomán innen, szerepeken túl – Pesti Arnolddal beszélgettünk

Egyszerre kételkedő, önmarcangoló és sziklaszilárd, célratörő. Szabályosan szabálytalan ember, aki tudatosan van jelen az életében, formálja azt egészen fiatal kora óta.

Tóth Kata

Pesti Arnold: színház, történelem és testnevelés – az alapjai mindhárom területen megvannak

Fotó: Unger Tamás

Tanításból jön az interjúra – a Brenner iskolában tölti az összefüggő gyakorlatát történelemből és testnevelésből. Meséli, hogy a finisben jár már – azóta minden bizonnyal túl van a bemutatóórán –, és egy utolsó nagy nekifutással készül a portfólió-szakdolgozat beadására, az államvizsgára. Öt éve ingázik az egyetem, az iskolák és szeretett színháza között, ami már tízévesen elvarázsolta. Egy alapítványnál is vállalt feladatot: állami gondozásban élők számára dolgoztak ki komplex színházi nevelési programot. Tehetsz érte, tegyél érte! címmel pedig motivációs videót készített tudományos diákköri kutatása nyomán – a kisfilm arra ösztönzi a fiatalokat, hogy mozogjanak minél többet. Nemrég a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetést vett át a Megyeházán: Vas Megye Szolgálatáért Kulturális Tagozata elismerést kapott. Ő Pesti Arnold, a celldömölki Soltis Lajos Színház 27 éves társulatvezetője, színésze és drámatanára, az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ végzős testnevelés–történelem tanár szakos hallgatója.

Az egyik percben szabadkozik: túl fiatalon került a neve a kitüntetettek listájára. Nem szeretné, hogy rásüssék a bélyeget: az elismeréssel felhizlalta az egóját. Aztán nem tagadja: sokrétű tevékenységgel járult hozzá a megye kulturális életéhez. Jelenléte, munkája nagyban előmozdította, hogy a Soltis színház a Weöres Sándor Színház után a megye egyetlen repertoárszínházként működő intézménye lett, évente 150–160 előadással és 20 ezer nézővel. Elsősorban a Kemenesalján, a celldömölki járásban jelentős a közművelődési tevékenységük. Évente két erdélyi turnéjukkal pedig több ezer gyermeket örvendeztetnek meg magyar nyelvű színházi előadással, olyan kis településeken is, ahová az erdélyi társulatok sem jutnak el.

A színházhoz kötődő Művelődési Egyesület tagjaként, majd alelnökeként táborok, színészbálok, országos színházi találkozók, mesefesztivál szervezője, lebonyolítója, a színpadon legalább félszáz karakter megformálója. Emellett a társulatot is „próbálja egybegyúrni”, ez utóbbira kevesebb ideje jutott mostanság a tanulmányai miatt.

A Soltis színháznak 17 éve tagja. Tízévesen lett gyerekstúdiós. Az egyik kedves gyerekkori barátja, Kazári András unszolta, hogy kísérje el a felvételire, ott aztán feltette a kezét: őt is érdekelné a dolog. Végigjárta a szamárlétrát, fokozatosan épült be a társulatba. 14-15 éves korától már feltűnt meseelőadásokban, kisebb-nagyobb szerepekben. A szakmai önéletrajzában az áll: 2002 és 2009 között folytatott színészi, színházi tanulmányokat, valójában a színház töltötte ki az idejét, próbálkozott a színművészetivel is, utólag úgy gondolja, a budapesti lét nem lett volna neki való. Nincs színművész diplomája, pedig törekedett rá, öt évvel ezelőttig ez dominált az életében, aztán jött a fordulat: a pedagógia kezdte érdekelni. Azóta egyértelműen a tanítás, a pedagóguslét mozgatja jobban. Elvégezte Kaposi László 120 órás tanfolyamát. A drámatanár, rendező hívta egy projektbe: a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kezdeményezésére létrejött színházi nevelési előadást nevelőotthonokban élő fiatalok számára hozták létre. A program 13 különböző nevelőotthonban, javítóintézetben, iskolában va­lósult meg 19 alkalommal, közel 300 fiatal részvételével.

Pesti Arnold: színház, történelem és testnevelés – az alapjai mindhárom területen megvannak
Fotó: Unger Tamás

– Megnyíltak, érdekeltté váltak a gyerekek – nyilvánvalóvá vált, hogy a színház, a dráma eszközeivel jó visszacsatolást, pozitív élményt, tudást lehet átadni és nagyobb hatást elérni, mint egy színházi előadással. Az is, hogy a drámapedagógiánál nincs jobb eszköz a komplex személyiségfejlesztésre. Összetett mó­don, mégis élményszerűen fejleszt. Ez óriási tapasztalatot, egyben lökést adott: jó lenne ezzel foglalkozni a továbbiakban – mondja.

Arnold ötéves osztatlan tanárképzésben tanult. A történelem szak kritikus gondolkodásra nevelte, könnyebben eligazodik és tájékozódik a világban. Szokatlan választásnak tűnik mellé a testnevelés, azáltal a saját képességeit, az emberi szervezet működését ismerte meg jobban. Azt, hogy milyen változatos mozgásformákat tud megtanulni az ember. A XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi szekció különdíjat ítélt neki 2017-ben újszerű témaválasztásáért – az említett sportmotivációs videó lehetséges hatásait vizsgálta a 14–18 éves korosztály körében. És ez csak egy a díjai, kitüntetései közül.

A színház–történelem–test­nevelés hármasról azt mondja: az alapjai mindhárom területen megvannak, mindegyiken jó színvonalon elboldogul, innentől csak rajta múlik, hogyan épít ezekre házat. Még nem vetette bele magát az álláskeresésbe, de már nyitott szemmel jár: olyan munkahely lenne számára ideális, ami mellett nem kell elengednie minden mást. Például a drámatanárságot és osztályfőnökséget az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola celldömölki telephelyén, és hogy olyan, világra nyitott, közösségben működő, jól kommunikáló fiatalokat neveljenek a színház stúdiójában, akik az élet bármely területén boldogulnak. És ha már keresés, akkor inkább a kihívásoké.

Szereti biztonságban tudni magát, az érzést, hogy ismeri egy adott munka, feladat minden csínját-bínját, de még inkább foglalkoztatja, hogy képes-e megtanulni, amit még nem tud, meg tudja-e haladni magát. Ez nem jár mindig megnyugvással, rengeteg a mélypont, a buktató, a kudarc is, de örömöt is lel mindegyikben. Doktori ambíciói is vannak, ám most szünetet szeretne a tanulásban, összegzést, „hadd ülepedjenek a dolgok” és gyűljön a kreatív energiája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában