Kőszegi kötődéssel

2019.08.25. 18:38

Dr. Müller Ferenc építész elismerése az ünnepen

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adományozta az államalapítás ünnepe alkalmából dr. Müller Ferenc építészmérnöknek.

Tóth Kata

Gulyás Gergely adta át a díjat dr. Müller Ferencnek a Várkert Bazárban Fotó: VN/Miniszterelnökség

A kitüntetett kőszegi kötődésű. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Építészek Kamarája és Szövetsége volt elnöke dr. Müller Ferenc, akinek az építészettudomány területén végzett szakmai munkája, ikonikus hazai műemlék épületek rekonstrukciójában végzett kiemelkedő színvonalú tevékenysége, valamint oktatói és tudományos tevékenysége elismeréseként adományozta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje elismerést a köztársasági elnök. Müller Ferenc 1939-ban Szombathelyen született, az 50-es évekig Kőszegen élt. Édesapja építette vállalkozásával a Hősök tornyát, a Koronaőrző bunkert, és még jó néhány kőszegi korabeli ingatlan építése, átépítése fűződik a nevéhez. Családjuknak 1953-ban mindenüktől megfosztva menekülniük kellett Kőszegről. Vonyarcvashegy fogadta őket be. A díjazott Budapesten él, de a mai napig kőszeginek vallja magát, rendszeresen ellátogat egykori szülővárosába. 2009. február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja díszvendége, előadója volt: Egy építészdinasztia a történelem tükrében címmel tartott előadást a lovagteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában