nincs ok panaszra

2019.09.02. 11:30

Dús fürtökkel kopogtat a szüret megyénkben

Tavaly nagyon jó évet zártak a borászok, de idén sem lehet okuk panaszra. Eddig az időjárás is ideálisnak bizonyult, ha nem lesz túl csapadékos a szüret, akkor idén is kiváló minőségű borokat tudnak majd készíteni a megyében.

Lakosi Gabriella

Kampits László refraktométerrel ellenőrzi a szőlő cukortartalmát. Ha az időjárás nem szól közbe, kiváló minőségű borok várhatók a megyében

Fotó: Horváth Balázs

Az előző szezon az átlagosnál sokkal jobban alakult. Idén is pozitívak a kilátások, de kicsit szélsőségesebb ez az év – mondta el Kampits László borász.

Tavaly szinte egyáltalán nem kellett tartani a betegségektől, az elmúlt hónapokban viszont megjelent a peronoszpóra és a lisztharmat is a szőlőkben. Ezt a fix, 14 naponkénti permetezéssel viszont teljesen kordában lehetett ­tartani, így nem okozott nagy kárt a gazdáknak. Ugyanakkor komoly odafigyelést is igényelt.

Kárt okozó jég sem tette tönkre a termést, csak apróbb viharok fordultak elő – mondta a szakember. Véleménye szerint ez azt bizonyíthatja, hogy működött a jégelhárító rendszer.

A szőlőnek nincs szüksége folyamatos csapadékellátásra, így a szárazabb időszakok sem viselték meg a növényeket. Amennyi csapadék kellett, az pedig mindig időben megérkezett – tette hozzá. A korai fehér szőlőfajták szürete egyébként már meg is kezdődött, ám a munkák zöme még hátravan Kőszeghegyalján. A kék szőlők érése is rendben halad, nem túl korai és nem extrém – mondta Kampits László. Kiegyenlítetten és szépen fejlődtek a fürtök idén.

Sok helyen szinte túl sok is a termés, az úgynevezett hónaljfürtöket vagy Márton-szőlőt érdemes leszednie a szőlősgazdának, ezzel növelhetik a megmaradó gyümölcs minőségét. Így a későn érő szőlőfürtöket nevezik, amelyek most jelennek csak meg a hajtásokon. Ezek rontják a termést, mivel biztosan nem tudnak kellő cukorfokkal beérni a szüretig.

Kampits László refraktométerrel ellenőrzi a szőlő cukortartalmát. Ha az időjárás nem szól közbe, kiváló minőségű borok várhatók a megyében
Fotó: Horváth Balázs

Ráadásul ha kevesebb a fürt, több tápanyag tud koncentrálódni egy-egy szemre. A pincék is tele vannak, ezért úgy gondolja, semmi szükség arra, hogy bárki is a mennyiséget helyezze a minőség elé. A készletek felhalmozódása probléma, de erre a mustkészítés is jó megoldás lehet – javasolta a szakember. Szeptember végére várható a cserszegi fűszeres, a rizlingszilváni és több kékszőlő szürete. Biztosan októberig várni kell a cabernet-fajtákkal, a merlot-val, a syrah-zal. Ezeket az időpontokat mindenképpen ki kell várni. Rendszeres hiba, hogy a szüretet túl korán kezdik a gazdák. Ennek gazdasági, technikai, lélektani okai vannak.

Sokszor közrejátszik ebben a félelem a kedvezőtlenre fordulható időjárástól, mert a bekövetkező tartós csapadék sok kárt okozhat. Ha sok a csapadék a szüret alatt, elindulhat a rothadás. Ha viszont szép marad az idő, biztosan idén is jó lesz a bor.

– Nehéz pontosan meghatározni a szőlő érettségi állapotát, mivel az érettség nem abszolút fogalom, nincs könnyen meghatározható határértéke. Az érettségben fokozatok vannak, és e fokozatok elérése függ a szőlőfajtától, az időjárási tényezőktől. A legkönnyebben a mustfok határozza meg, de önmagában az nem elég. A legfontosabb paraméterek a cukor, a sav, a pH-érték – magyarázta a borász.

A jelenlegi kilátások tehát nagyon jók, de van még munka a szőlőben. Hiába a jó termés, el is ronthatja, aki nem végzi lelkiismeretesen a munkát. Már figyelni kell a permetezések lezárására és a felszívódási időpontokat is be kell tartani. Az időjárás még közbeszólhat, de eredményes és sikeres szüretben bíznak a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában