Támogatná a Rotary a Barnahust

2019.06.12. 11:30

Eddig több mint száz gyereket vizsgáltak – A Rotary Club Budapest City képviselői Szombathelyen

Egy különleges szoftver beszerzését támogathatja a Rotary Club egy fővárosi és a szombathelyi szervezete, a polgármester is a jó ügy mellé állt.

Budai Dávid

A Rotary Club Budapest Cityvezetői tegnap dr. Puskás Tivadarral is találkoztak

Fotó: Horváth Balázs

A Rotary Club segíthet a Barnahus Szombathelynek egy olyan szoftver beszerzésében, amelynek segítségével a bíróság előtt is hiteles videofelvételeket készíthetnek a bántalmazott gyerekekkel folytatott interjúkról. A program lényege: a felvételeket akkor sem lehet manipulálni, ha megvágják azokat. Az így elkészített felvételek bizonyító erejűek a bíróságon is. Pammer István, a Rotary Club Szombathely elnöke elmondta, lapunk Barnahusról írt cikkei keltették fel figyelmüket a bántalmazott gyermekek megsegítésére alapított szervezet iránt.

Meghívták a Barnahus vezetőjét, dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus szakértőt, hogy tartson a klub tagjainak a témában előadást, amely mindenkire igen nagy hatást gyakorolt, ezért elhatározták, segítenek. Megkeresték a Rotary Club Budapest City (a Magyarországon működő külföldi nagyvállalatok igazgatóit tömörítő szervezet) vezetőit, és megkérték őket, látogassanak el Szombathelyre, ismerkedjenek meg a Barnahus munkájával, és ha támogatásra érdemesnek ítélik, álljanak ők is a jó ügy mellé és segítség az eszközbeszerzést.

A Rotary Club Budapest Cityvezetői tegnap dr. Puskás Tivadarral is találkoztak
Fotó: Horváth Balázs

Kedden délután a Rotary Club Budapest City korábbi vezetője, a dán Henning Sorknaes, a jelenlegi vezető, az angol Aaron Hales, valamint Gabriel Brennauert, a Német-magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke látogatott el a szombathelyi Barnahusba, ahol dr. Lazáry Györgyné nemcsak az épületet mutatta be, de részletesen ismertette eddig elért eredményeiket és az előttük álló feladatokat is. Elhangzott, 2017 januárjától 2018 november 30-ig 107 gyereket vizsgáltak. Mivel a Barnahus időközben bekerült a gyermekvédelmi törvénybe 2019 januárjától országos megkereséseik vannak, van, aki Debrecenből érkezik.

A Barnahusban az az alap, hogy hisznek a gyereknek, míg sajnos a jelenlegi bírói gyakorlat legtöbbször az, hogy úgy vélik, a gyerek csak fantáziál. Ma még nem általános, hogy a Barnahusban bevezetett módszerrel hallgassanak ki minden bántalmazott gyereket, de egyre inkább ez lesz az általános. A gyermekmolesztálások száma világszerte növekszik és sajnos ez alól a tendencia Magyarország

sem kivétel, ahogyan a bántalmazott fiúk száma is növekszik – hangsúlyozta dr. Lazáry Györgyné.

A Rotary Club Budapest City képviselői kedden találkoztak dr. Puskás Tivadar polgármesterrel is, aki szintén támogatásáról biztosította a Barnahust. A Rotary Club Szombathely pedig az ország valamennyi Rotary clubjának felhívta a figyelmét a Barnahus fontosságára, így várhatóan még többen támogatják majd a jövőben a szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában