Kalandos községeink

2019.06.29. 14:00

Egy cseppnyi Vasvár – kaland, kultúra, kirándulás

Vasvár Szombathelytől mindössze 30 kilométerre található, fél óra alatt ott lehet az ember. Sokan talán nem is tudják, mit rejt ez a látszatra csendes és nyugodt kis város, pedig érdemes ide el- és visszalátogatni.

vaol.hu

Vasvár területén régészeti leletek alapján már a kőkorszakban is éltek emberek, hiszen a folyóhoz közeli terület erre rendkívül jó lehetőséget nyújtott.

Neve rendkívül beszédes, ugyanis a 10. században épült az a vár, amely körül a város is kialakult és az ország egyik nagy vastermelő központjává vált.

Megyénk neve is róla származik, hiszen 1578-ig megyeszékhely volt.

Nevezetességei között szerepel a Feneketlen tó, melynek szomorú legendáját őrzi a parton lévő kígyószobor is. Közvetlenül mellette található a Camping és a Szentkútfürdő, ezelőtt pedig egy nagy üres terület, amit szerdánként piaci árusok töltenek meg és lángos illata lengi körbe.

A város felé elindulva elérjük a Nagy Gáspár Kulturális Központot, ami számos rendezvénynek ad helyet. Nemrég az immár évente megismétlődő Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon élvezhette a közönség a világ különböző pontjairól érkezett társulatok előadásait. A közösségi térhez közel van a Szent Kereszt felmagasztalása templom, ami gótikus jegyeket őriz, később pedig domonkos templomként működött.

Pár lépésre innen található meg a Királyok kútja, ami a város életében fontos szerepet játszó uralkodók emlékét őrzi.

A város felett pedig egy egyszerű, de nagyszerű kilátóról tekinthetjük meg a gyönyörű panorámát. Továbbá az ott lévő tér piknikre is lehetőséget ad a kényelmes padokkal és a gyerekek sem unatkoznak, hiszen korszerű és színes játszótér áll a rendelkezésükre.

 

Ha pedig valaki nem ódzkodik egy kisebb-nagyobb sétától, akkor az erdőben barangolva érdemes felkeresni a Szentkút kápolnát és egy kortyot inni az ott csordogáló csermely hűsítő vizéből. Innen egy lépcsősor vezet fel a szabadtéri színpadhoz, ahol egyházmegyei liturgiák, koncertek, előadások egyaránt megrendezésre kerülnek.

Talán nincs is jobb élmény, mint olykor kimozdulni a természetbe, főleg akkor, ha ott valamilyen csodás programnak lehetünk szem- és fültanúi.

Ezen kívül, aki valóban hosszabb kirándulásra indulna, szintén útba ejtheti Vasvárt, hiszen számos kiránduló- és túraútvonal keresztezi ezt a csendes városkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában