Refektórium

2019.10.02. 07:00

Egy este Várszegi Asztrikkal Szentgotthárdon: tabuk nélkül

A magyar katolikus egyház helyzetéről, feladatairól beszélt Várszegi Asztrik pannonhalmi volt főapát a Keresztény szerda esték sorozatban a Refektóriumban.

Civil/Horváth R. László

Várszegi Asztrik: Alázattal, okosan kell szeretni

Fotó: VN

Kifejtette, úgy kell megélnünk a keresztségben kapott ajándékokat, hogy azok ne csak a saját üdvösségünket szolgálják, hanem másokkal is ismertessük meg őket. Mint mondta, vissza kell szerezni a katolikus közösségből „kibérmálkozottakat”.

– Hajlamosak vagyunk megszidni a fiatalokat, de a jövő nemzedékét a jó ügynek csak úgy tudjuk megnyerni, ha okosan és alázattal szeretjük őket – hangsúlyozta a 74 éves bencés szerzetes.

Várszegi Asztrik: Alázattal, okosan kell szeretni

Előadásának végén a főpap tabuk nélkül beszélt a hallgatókat érdeklő kérdésekről, többek közt az önhibájukon kívül elvált katolikusok szentgyónására és áldozására vonatkozóan. Mint mondta, Isten irgalmas szeretetével kell átsegíteni a házasság kötelékéből kilépett embereket azokon a traumákon, amelyeket elszenvedtek. A Szentszék ezért lehetőséget ad az önhibájukon kívül elvált katolikusok szentgyónására és áldozására, hogy továbbra is a Krisztus-követők kötelékéhez tartozhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában