Életfa

2018.03.26. 09:30

Egy gyümölcsfa maga a kultúra átadása

Gyümölcsfák születtek Viszákon. Fiatalok ismerkedtek a gyümölcsészettel elméletben és gyakorlatban is Szarvas József portáján.

Bakos Ágnes

Kovács Gyula gyümölcsész és V. Németh Zsolt államtitkár a viszáki gyümölcsfaoltáson Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

- Nyáron itt táborok lesznek, színházi és költői tábor is. Azt szerettem volna, hogy most jöjjenek ide a fiatalok, oltsanak gyümölcsfát. Jöjjenek vissza nyáron, és akkor vigyék haza az oltványt – foglalta össze Szarvas József színművész a gyümölcsoltó Boldogasszony-napi viszáki programot. A tündérkertek atyjától, Kovács Gyulától leshették el a Seregélyesről, Ebesről, Budapestről érkezett fiatalok, hogyan kell beoltani a gyümölcsfát. – Nemzeti kultúra nincs népi kultúra nélkül. Legalábbis értelmezhetetlen – mondta Szarvas József.

Kovács Gyula gyümölcsész és V. Németh Zsolt államtitkár a viszáki gyümölcsfaoltáson Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A gyümölcsfa maga a kultúraátadás, élmény. Mint a költészet. És az élményt át kell adni – hallhatták a Kaszás Attila Pajta Színháznál összegyűltek a házigazdától. Újabban figyelmet kap a gyümölcsészet tudománya, és arra van szükség, hogy ne csak génbankokban, hanem vidéki kertekben is legyen az őshonos gyümölcsökből – mondta V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár. Kovács Gyula pedig emlékeztetett: új év kezdődött, hiszen őseink gyümölcsoltó Boldogasszony napjától kezdték számolni az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában