Szúnyogirtás

2019.06.06. 07:00

Egy szúnyog nem csinál nyarat?

Hamarosan elkezdődik a szúnyogszezon, de megyénkben a héten még biztosan nem lesz gyérítés. Megkerestük a katasztrófavédelmet, hogy az országos programról érdeklődjünk.

Lakosi Gabriella

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: mycteria

Megtudtuk: a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program idén április 30-án kezdődött. Első lépésként biológiai módszerrel csökkentették a szúnyoglárvák számát.

Elmondták: mivel a gyérítések területe és gyakorisága a szúnyogok számától függ, pontosan nem lehet előre meghatározni, hogy Vas megyében hány település belterületén, hány hektárnyi területen lesz szükség permetezésre. A szúnyogirtás helyszíne mindig attól függ, hogy az ország mely területén a legnagyobb a szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg.

A katasztrófavédelem által szervezett gyérítések gyakorisága és területe a szúnyogok számától függ. Fotó: Unger Tamás

Országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg hetente az irtás programját. Azt, hogy az adott héten mely településeken, milyen napon és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, a katasztrófavédelem weboldalán a szúnyoggyérítés menüponton belül érhető el.

Az önkormányzatok saját költségük terhére önállóan is végeztethetnek szúnyoggyérítést. Kiss Dávidtól, a szombathelyi programot koordináló Szompark Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, közbenjárásukra általában már csak szeptemberben van szükség irtásra. Az elmúlt években Szombathely Szent Iván-éj előtt mindig bekerült a katasztrófavédelem heti programjába, így valószínűleg idén is így lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában