etikus turizmus

2018.04.24. 11:30

Egymásra épülnek a határon átnyúló gazdasági fejlesztések a Szlovén-Rábavidéken

A sok sikeres program után a nyáron új kezdeményezést indít a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. A határon átnyúló etikus turizmus program elsődleges célja, hogy a Szlovén-Rábavidék idegenforgalmába a helyi termelőket is bevonják.

Tersztyánszky Krisztina

Gyakoriak a családi és gyermekprogramok a Szlovén Mintagazdaságban. Csatóné Balogh Mária alsószölnöki óvodásokkal éppen almás pitét készít Fotó: Szlovén Mintagazdaság

A nonprofit Kft.-t, akkor még más szervezeti formában, 2006-ban hozta létre a Magyarországi Szlovének Szövetsége. Szükség volt ugyanis az egyesület mellett egy gazdálkodó szervezetre is, hogy a terület- és gazdaságfejlesztési, turisztikai folyamatoknak gazdája legyen.

Gyakoriak a családi és gyermekprogramok a Szlovén Mintagazdaságban. Csatóné Balogh Mária alsószölnöki óvodásokkal éppen almás pitét készít Fotó: Szlovén Mintagazdaság

A szervezet, Kovács Andreával az élen nem is tétlenkedett az azóta eltelt tizenkét évben. A magyarországi szlovének lakta falvak felvirágoztatása érdekében elsőként, határon átnyúló pályázat segítségével Orfalu, Alsószölnök és Felsőszölnök közösségi intézményeit, művelődési házait hozták rendbe.

A régiből valami újat

Felmérések alapján a gazdaságfejlesztés első lépéseként a régi, hagyományos gyümölcsösöket vették szárnyaik alá. Ennek folyományaként megépült Felsőszölnökön az Almalak néven ismert gyümölcsfeldolgozó, ahol számos környékbeli termelő készít értékes almalevet, elsősorban saját fogyasztásra, de akad, aki termékével már a szentgotthárdi éttermek kínálatában is megjelent.

Ám egyik fejlesztés hozza magával a másikat. Mi legyen a gyümölcsösökben és a réteken lekaszált bálázott szénával? A szlovén agrárminiszter öltete volt: csináljunk egy mintagazdaságot! A felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaság egy elhagyatott területen 2015-re épült fel, étteremmel, szállással, állattenyésztési épületekkel és szarvasmarhákkal. A szlovén állam finanszírozta, azzal a feltétellel, hogy a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. jó gazda módjára működteti.

- Azt szeretnénk elérni, hogy az ott élő emberek is érezzék, hogy az övüké ez az imponáló létesítmény – hangsúlyozza Kovács Andrea ügyvezető. – Számos helyi gyermek, ifjúsági és családi rendezvénynek adunk helyet, a hétvégeken éttermünkben tájjellegű ételeket kínálunk. Ebben az évben megkezdjük az általunk tenyésztett marhák vákuumozott húsának forgalmazását. 2016-tól a Green Exercise pályázatban Zöld park – játszótér, kültéri fitnessz park, kerti kemence és grillező létesült az épület mellett, amit lassan a helyiek is birtokba vesznek. Kerékpárokat szereztünk be, túraútvonalakat jelölünk ki.

Az egymásra épülő fejlesztések legfiatalabbika pedig egy újabb határon átnyúló projekt, a három szlovén és négy magyar partner összefogásával megvalósuló Ethos land, azaz az etikus turizmus meghonosítását célzó projekt.

S hogy miért etikus?

Azért, mert a térség turizmusát úgy kívánja fellendíteni és népszerűsíteni, hogy annak haszna ne a nagy szolgáltatóknál, hanem a helyi termelőknél csapódjon le. Szlovéniában ez már bevett gyakorlat az ottani, falusi turizmushoz hasonló konstrukcióban. A program végére csaknem egy tucatnyi helyi terméket szeretnének bevonni ebbe a körforgásba. Gondolkodnak tökmagolajban, házi lekvárokban, almaecetben, savanyúságban, de olyan termékek is reflektrofénybe kerülhetnek, mint a csuhéfonással, vesszőfonással készült kézműves termékek. A projektgazda képzésekkel, a papírmunka segítésével, egységes arculat kialakításával segíti majd azokat a helyi termelőket, akik úgy érzik, érdemes belevágni, és részese lenni a Szlovén-Rábavidék turisztikai szolgáltatásainak. Rövidesen egy helyi termék boltot is kialakítanak a Mintagazdaság épületében. Szakonyfaluban a szálláskapacitás bővítése is szerepel a tervek között.

A helyi lakosok számára ez a lehetőség egyelőre csak jövedelemkiegészítő tevékenységet kínál, ám Kovács Andrea ügyvezető azt sem tartja kizártnak, hogy a turisztikai szolgáltatás valakinek idővel a fő jövedelemforrásává váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában