Adóbevallás

2019.05.21. 11:30

Éjfélkor lejárt a határidő – Estig várta az ügyfeleket a szombathelyi iroda is

Sokan keresték fel a NAV-ot az adóbevallás miatt az utolsó nap is. Az elmúlt két hétben hosszabb volt az ügyfélfogadás Szombathelyen.

Budai Dávid

Horváth Kinga tegnap véglegesítette bevallását

Fotó: Horváth Balázs

Hétfő éjfélig lehetett átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehettek meg a NAV honlapjáról elérhető webes felületen. Aki egyetértett a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtatott – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve – annak automatikusan bevallássá vált a tervezete. Tegnap a NAV minden budapesti és megyeszékhelyen lévő központi ügyfélszolgálata 20 óráig tartott nyitva.

Estig várta az ügyfeleket a szombathelyi iroda is, ahol már a délelőtti órákban meglehetősen sokan voltak. Horváth Kinga és Horváth László kislányukkal, Zoéval egy órája várták, hogy sorra kerüljenek. Ők a gyeden lévő Kinga adóbevallását jöttek intézni, mivel ő nem rendelkezik ügyfélkapuval – mesélték.

Horváth Kinga tegnap véglegesítette bevallását
Fotó: Horváth Balázs

Az ügyfelek a legváltozatosabb kérdésekben kértek segítséget – tudtuk meg Petkovits Anikó sajtó- és ügyfélszolgálati referenstől. Volt, akinek javítani kellett a bevallását, megint mások a különböző kedvezmények érvényesítése miatt keresték fel az adóhatóságot. A vasi megyeszékhelyen készültek a rohamra, ezért az elmúlt két hétben már hosszított nyitvatartással várták az ügyfeleket.

A NAV harmadik éve készíti el az adóbevallás-­tervezetet. Az első évben csak a magánszemélyeknek, tavaly már az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek, míg idén már az egyéni vállalkozóknak is készült tervezet. Utóbbi három kategória esetében a bevallási tervezet egy ajánlat, ezeket a tervezeteket ki kellett egészíteni. Ha ez nem történt meg tegnap éjfélig, a NAV felszólítja a mulasztókat, hogy pótolják a hiányt, ha ez elmarad, az 50 ezer forintos bírsággal járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában