Pászthory István

2018.01.12. 08:00

Élete legszebb nyarán önkéntes munkát végzett Pászthory István

Kiragad a hétköznapokból, feltölt, sokoldalú tapasztalatot ad – így jellemzi az önkéntes munkát Pászthory István, aki finnországi tapasztalatairól mesélt.

Tóth Kata

Pászthory István: „Közvetlen anyagi hasznot nem adnak, de rengeteg tapasztalattal ajándékoznak meg a kintlétek” Fotó: Szendi Péter

17-30 éves fiatalok vállalhatnak két héttől egy évig terjedő időtartamra önkéntes munkát például a kultúra, a szociális gondozás, vagy a környezetvédelem területén az európai önkéntes szolgálaton (EVS) keresztül. A teljes munkaidőben végzett tevékenységért nem jár bér, de az önkénteseknek nem kell fizetniük az ellátásért, a lakhatásért és a helyi közlekedésért.

Ifjúsági csereprogramra jelentkezett egy barátjával három éve Pászthory István a Drezda melletti Grillenburgba. Azt mondja, azzal a tíznapos németországi úttal kezdődött minden: megnyílt az önkéntes munka irányába. Bátortalanul, nem túl meggyőző angolnyelv-tudással mentek a fórumra, ahol négy országból hét fiatal vett részt. Csupa jó élményben volt részük, fejlődött az angoljuk, barátokat szereztek, kitárult a világ. Néhány hónap múlva visszatért, akkor már egy ifjúsági tréningre, a bevándorlás témáját járták körül. 2016 nyarán aztán már elég önbizalmat érzett magában, hogy európai önkéntes szolgálatra jelentkezzen a most 24 éves rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos fiatalember. A finnországi Kokkolában egy gyerekeknek rendezett focikupa szervezésében vett volna részt az eredeti terv szerint, végül egy Veteli nevű településre, egy erdei ösvény karbantartására osztották be. Az egyhónapos projekt felkészítő hetén egymással ismerkedtek a leendő önkéntesek, aztán egy mentor irányításával kezdődött a tényleges munka: motorfűrésszel dolgoztak, tisztították a terepet, táblákat cseréltek ki, turistajelzéseket festettek a fákra, hidat, korlátot szegeltek. Az utolsó napokban megosztották egymással a tapasztalataikat, értékelték a teljesítményüket.

Pászthory István: „Közvetlen anyagi hasznot nem adnak, de rengeteg tapasztalattal ajándékoznak meg a kintlétek” Fotó: Szendi Péter

– Az volt életem legjobb nyara – mondja István, aki 2016 novemberében Székelykeresztúrra utazott egy ifjúsági összejövetelre, tavaly nyáron a vizes-vb-n újra önkéntes volt (az izraeli szinkronúszócsapatot kísérte), két hónapja pedig Írországban járt: volt önkénteseknek szerveztek tréninget a szociális beilleszkedéssel kapcsolatban. Az egyetemi évei alatt, amíg teheti, humanitárius szervezetek segítségével Európán kívül – Nepálba, Kolumbiába – is szeretne eljutni, dolgozna a sport, az egészségügy területén. Több EVS-hez kapcsolódó küldőszervezetnek tagja, figyeli, hogy milyen programokat hirdetnek. Úgy érzi, kicserélődik a kintlétek idején, amik közvetlen anyagi hasznot nem jelentenek neki, de rengeteg tapasztalattal ajándékozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában