gyász

2019.03.07. 11:32

Elhunyt a Napfényember (videó)

Vas megye elköszön Szombathely legidősebb polgárától, a legidősebb magyar Holokauszt túlélőtől.

Merklin Tímea

Spiegler Elemér 106 éves

Fotó: Cseh Gábor

Elhunyt Spiegler Elemér, aki idén már a 107. életévében járt. 2013-ban Napfényember címmel, Gombás Endre produceri támogatásával Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor készített róla filmet, amely több díjat nyert, és vetítik szerte a világon. A filmet bárki ingyenesen letöltheti, az elmúlt hat évben sokan meg is tették, megnézték, szinkronizálták több nyelvre, privát vetítéseken terjed. A rendkívül érzékeny alkotás bemutatja Spiegler Elemér humanista személyiségét, a borzalmakat felülíró humorát, és elénk gurítja bölcsességét, amely átsegítette őt a 20. századon úgy, hogy szellemi frissességben élhetett még majdnem két évtizedet a 21. század elején is. Spiegler Elemér Szombathely legidősebb polgára volt, és a legidősebb magyar Holokauszt túlélő, igazi napfényember, aki legyőzte az aljasság, a gonoszság sötétségét.

" target="_blank" rel="nofollow noopener">Az alkotók ezzel a filmmel búcsúznak tőle, a Facebook-ra újra kitették a Napfényember linkjét. A film végén kimerevítették annak idején a nevetését, hogy így maradjon meg mindenki emlékezetében.Munkatársunk, Kozma Gábor a Vas Népe szombati Hétvége mellékletében ír Spiegler Elemérről, aki jócskán túlélte a századot, amely megpróbált elbánni vele. A film tükrében láttuk, hogy maradt ember az embertelenségben, személyes történetén keresztül (is) láthatjuk micsoda szégyenfolt esett a civilizáció történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában