Hőstett

2019.08.06. 08:08

Elképesztő összefogás mentette meg egy nő életét Kőszegen

Pár percen belül reagáltak a segíteni képes emberek, és sürgősségi stábbá álltak össze, amikor vasárnap összeesett az utcán egy 65 év körüli nő. Megmentették, kórházba került, már levették a lélegeztetőgépről.

Merklin Tímea

Iszak Péterné, a megyei ÁNTSZ főápolója szerint az a fontos, hogy mindenki megtette a magáét Fotó: HB

A mellkaskompressziót a megyei ÁNTSZ főápolója, Iszak Péterné kezdte meg, őt kérdeztük a történtekről. – Ha nem én vagyok ott, odalépett volna egy másik, sokan jöttek segíteni. Az érintett a kolléganőm volt, ő is az egészségügyben dolgozott. Mögöttem állt, amikor az eset történt, a háromnapos ostrom programjai közül egy divatbemutatót néztünk – mesélte. – Arra lettem fi gyelmes, hogy a férje a nevén szólongatja, megfordultam, a földön volt. Láttam, hogy baj van. Sápadt volt, a pupillái kimerevedtek, nem reagált, alig vett levegőt, percenként két lélegzetvétele sem volt. Tudtam, hogy neki kell állni a szívet segíteni. Szóltam a körülöttem állóknak, hogy hozzák a defi brillátort az Írottkő Szállóból, egy fi atalember elfutott érte. Mire visszaért vele, már a mentők is ott voltak… Orvost is hívtak a Fő térről. A kiérkező mentők átvették a mellkaskompressziót, tájékoztatva az irányító központot: „megkezdett újraélesztés”.

Iszak Péterné, a megyei ÁNTSZ főápolója szerint az a fontos, hogy mindenki megtette a magáét Fotó: HB

– Egy gyorsan megkezdett szívmasszázs lehetőséget ad arra, hogy az oxigén eljusson az agyhoz, a létfontosságú szervekhez, hogy az életminőség megmaradjon addig, amíg a szakmai segítség oda nem ér – mondja Iszak Péterné.

– Csodálatos, hogy ennyi segítőkész ember van. Jó, hogy elhozták az Írottkőből a defi brillátort, mert azzal, hogy elmozdították, a környéken lévő végzett elsősegélynyújtók jelzést kaptak, hogy használni fogják azt. A Szív city applikáció élt, működött, sokan jöttek oda, hogy mit kell segíteni. Mindenkinek a keze benne volt: a mentőgépkocsi-vezetőé, a tűzoltóké, akik a takarót tartották, hogy fenntartsák az ellátás intimitását, a rendőré, aki elterelte a kíváncsiskodókat… Mindenki tette a dolgát. Ott termett egy sürgősségin dolgozó nővér is, de az orvosi ügyelet autója is gyorsan arra vette az irányt, hiszen őket is riasztotta az applikáció. Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondta: a Szív city civil alkalmazásnak indult, de mentőszolgálati aktivitás is, a kőszegi orvosi ügyelet sofőrjének is volt regisztrációja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában