Vakok és Gyengénlátók segítsége

2018.08.30. 20:11

Elmondják a közlekedési lámpák, hogy éppen merre járnak

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének tagjai ezekben a napokban megkapják azokat a távirányítókat, amelyekkel biztonságosabbá válhat az átkelésük a megyeszékhely számos kereszteződésében.

Tersztyánszky Krisztina

Bősze György elnök és Varga Olivér a távkapcsoló használatával ismerkedik

Fotó: Kopcsándi Gyula

 

Bősze György elnök és Varga Olivér a távkapcsoló használatával ismerkedik
Fotó: Kopcsándi Gyula

2017-ben Szombathely önkormányzata megkezdte számos közlekedési lámpa átalakítását. Ennek következtében a lámpák képesek elmondani, hogy éppen hol járunk, hogy hol lehet átmenni az úttesten, és hogy éppen milyen színt mutat a jelzőlámpa. Fokozatosan megkezdődött ezzel párhuzamosan az úgynevezett taktilis jelek (kiemelkedő vonalak és pöttyök) járdába építése is az átkelőhelyeknél. A jelzőlámpák megszólaltatására azonban csak az képes, aki birtokában van a megfelelő távirányítónak. Az önkormányzat ebben az évben segített a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének száz darab távkapcsoló megvásárlásában. Bősze György, az egyesület elnöke elmondta, hogy ezeket a távkapcsolókat azok az egyesületi tagok kapják meg, akik 2018-ban érvényes tagsággal rendelkeznek, azaz befizették a tagsági díjat. A távkapcsoló – tudtuk meg – nem tud „belenyúlni” a lámparendszerbe, nem tudja átprogramozni azt. Viszont a szemaforok csak akkor beszélnek, ha olyan ember áll előttük, aki használja ezt a távkapcsolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában