Ez történt a héten

2018.02.11. 11:30

Első hétköznapi hősünk, Mónika, óvónőhiány, télűzés és hóhelyzet

Viszáki téltemetésről, majd hirtelen jött havazásról is írtunk a héten. Szociális témáink is voltak: az egyik az óvónőhiány a vasi ovikban, a másik pedig egy hétköznapi hős édesanya.

VN

 

Idén Kabucz Zsolt és Lantos Éva volt a rönkön utazó pár a viszáki hagyományőrzésen

Többszörösen is a fenntarthatóság jegyében zajlott február első hétvégéje Viszákon: a hagyományos rönkhúzáshoz a környezetvédelem tudatosítását társították. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője méltatta a rendezvényt. A disznóvágást mondta egyik példaként: hiszen a disznó minden porcikáját hasznosították. De a fenntarthatóság nemcsak a környezetünk óvását jelenti, hanem a társadalomban is tetten érhető: a házassággal, a gyermekvállalással tartható fenn a társadalom. Az őrségi rönkhúzás hagyománya pedig éppen ezt a fenntarthatóságot ünnepli – vezette le az államtitkár. Emlékeztetett, hogy ha karácsonytól hamvazószerdáig nem volt esketés a faluban, akkor rendeztek „bolondesküvőt”, a rönkhúzás szokása innen származik. Hiába temették a telet az Őrségben, korainak bizonyult, hiszen február hetedik napján 12 centiméteres hó borította be Szombathelyt, a megye déli részén, valamint a Kőszegi-hegységben pedig 15 centi is hullott a tapadó, „hóembernek való” téli csapadékból. Több közlekedési baleset, árokba csúszás is történt a hirtelen jött téli időben.

Szombathelyen a Szelestey és a Welther Károly utca kereszteződésében a rendkívül havas időben szerda reggel kilenc óra előtt történt baleset

A tél szép és kevésbé szép oldalai mellett írtunk a héten óvónőhiányról is. Számtalan álláslehetőség között válogathat az, aki mostanában szeretne elhelyezkedni az óvodapedagógusi pályán.

Hettingerné Balázs Ildikó együtt játszik a csoporttal a Gazdag Erzsi Óvodában

A hiány okozója elsősorban a nagyszámú nyugdíjazás, valamint, hogy a diplomás pályakezdők gyakran nagyon hamar pályaelhagyóvá válnak. Viszont az óvodák telt házzal működnek, legalábbis a répcelaki Százszorszép Óvodában, a jánosházi Batthyány Lajos ÁMK Óvodában és a szombathelyi Gazdag Erzsi Óvodában ez a helyzet. Ezek az intézmények már a májusi felvételikor megtelnek, év közben ritkán tudnak fogadni új gyerekeket. Mind-egyik óvodát érinti a nyugdíjazás miatti váltás, de egyelőre szerencsésen be tudták tölteni pályakezdőkkel a felszabaduló helyeket. Viszont lassan túl kevés lesz a pályakezdő és túl sok a felszabaduló álláshely.

Váradiné Nyári Mónika a házuk villanyvezetékeinek cseréjéhez vár segítséget. Öt gyermekével visszaköltözött Toronyba a mamájához, Bözsi nénihez (jobbról)

Más szociális témánk is volt a napokban, hiszen elindítottuk hétköznapi hősökről szóló sorozatunkat. Első hősünk Váradiné Nyári Mónika, a helyszín Torony. Megismerhették a tavaly január 1-jén megözvegyült anyát, Mónikát, aki óriási harcot vív az öt gyermekéért, hogy vele maradhassanak, és hogy megteremthesse lakhatásuk megfelelő körülményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában