oktatás

2019.05.16. 07:00

ELTE SEK: bővülő kínálat – Szeptemberben indul a turizmus–vendéglátás alapszak

A térségben egyedüliként indít duá­lis turizmus–vendéglátás alapszakot az ELTE Savaria Egyetemi Központ. A képzés zöld utat kapott, szeptembertől már fogadnak hallgatókat – jelentette be dr. Németh István, az oktatási intézmény rektorhelyettese.

Nemes Judit

Németh István és Székely Klára a sajtótájékoztatón Fotó: Horváth Balázs

Új alapszak indításáról tartott tájékoztatót tegnap az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettesi irodájában Németh István és Székely Klára, a Társadalomtudományi Kar Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék adjunktusa. Szeptembertől duális turizmus–vendéglátás BA-képzést indíthatnak a szombathelyi campuson – az erről szóló határozatot a napokban kapta meg az intézmény. A rektorhelyettes bevezetőjében elmondta: most érkeztek el annak a folyamatnak a végéhez, amelyet három évvel ezelőtt kezdtek meg és amely az ELTE integrációt is hozta. Stabil alapokra helyezték az egyesítést: fejlesztették a tanárképzési, a mérnökképzési, gazdaságtudományi és a sport-egészség, valamint a gazdaságtudományi területet is. Utóbbi tekintetében mérföldkőhöz érkezett a Savaria Egyetemi Központ az új alapszak akkreditálásával.

Németh István kiemelte: létre­hozásának kezdetétől fogva együttműködtek a térségi ágazati szereplőkkel, akik jelezték igényüket a képzett szakemberek iránt, valamint arra, hogy duális képzési formában kellene létrehozni az alapszakot. Hozzátette: az egyetem részéről az akarat és a képesség, valamint egy EFOP-pályázat révén támogatást kaptak a megvalósításhoz. Székely Klára, a Társadalomtudományi Kar Savaria Gazdálkodástudományi Tanszékének adjunktusa a tájékoztatón elmondta:

– Három tudományterületet ölel fel az új képzés: közgazdaság-tudományt, társadalomtudományt és a turizmus–vendéglátás szakterületet. Arra törekszünk, hogy ezen három területen komoly szakmai bázist adjunk a hallgatóknak. Célunk azonban, hogy a specializációjukban a turizmus– vendéglátáson legyen a hangsúly – fűzte hozzá. Elhangzott az is, hogy két szakirányt jelöltek meg a szeptemberi indulásnál: a vallásturisztikai és a wellness szakirányt. Székely Klára hangsúlyozta: előbbihez országszerte nagyon komoly szakmai fejlesztések szükségesek, és azok a hallgatók, akik ezt a specializációt választják, jó gyakorlóhelyeket találnak.

Németh István és Székely Klára a sajtótájékoztatón Fotó: Horváth Balázs

Szombathelyen partnerük a püspökség, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont, valamint a Martineum Felnőttképző Akadémia. Kiemelték: a duális képzésben a régióban működő szinte összes gyógyfürdő, a többi között a büki és a sárvári is benne van, és Hévízzel, Zalakarossal van kapcsolatuk.

Az adjunktustól megtudtuk: nagy érdeklődés mutatkozott előzetesen a szak iránt – korábbi hallgatóik­tól is –, várakozásaik szerint az optimális, 30 fős hallgatói létszám felett fogadnak jelentkezőket. Németh István hozzátette: aki gazdálkodás és menedzsment vagy a kereskedelem és marketing szakra jelentkezett a most zajló felvételi eljárásban, annak lehetősége lesz átjelentkezni félév elején az új képzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában