Egészségügy

2019.07.05. 07:00

Emelik az ápolók bérét július elejétől

Az egészségügyi szakdolgozók bérrendezése során nyolcszázalékos emelés lépett életbe július 1-jétől. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) több mindent szeretne elérni.

Merklin Tímea

Szabó Péterné, a MESZK Vas megyei területi szervezetének elnöke

Fotó: VN/Máté Daniella

– A bérrendezés folytatódik, az egyeztetésekben kiáll a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara azért, hogy a 72 százalékos emelésnél kedvezőbb bérrendezés valósuljon meg az állami intézményekben – hangsúlyozta Szabó Péterné Piroska, a MESZK Vas megyei elnöke.

– Kamaránk ettől nagyobb mértékű bérrendezést tud elfogadni, a kormány stratégiai partnereként ezért tovább tárgyal. Nagyon fontos, hogy alapilletmény-emelés lesz, a változóbért ez alapján számítják ki. A június 14-én megjelent jogszabályban látható, hogy a 2019. július 1-jei bérrendezéskor a 22. éve a pályán lévő ápolók bére bruttó 250 979 forint lesz, a főiskolai végzettségű kategóriában ugyanennyi időt a pályán töltött kollégának 318 859 forintra nő az illetménye. Ugyanezen kollégák bére 2022. január 1-jétől 399 786, illetve 507 912 forintra nő.

Szabó Péterné, a MESZK Vas megyei területi szervezetének elnöke
Fotó: VN/Máté Daniella

A védőnők is a bértábla hatálya alá tartoznak 2019. július 1-jétől. Korábbiakban a közalkalmazotti bértábla hatálya alá tartoztak, mely kedvezőtlenebb illetményt jelentett, valamint erkölcsileg sem volt elfogadható, hogy a védőnők nem minősültek egészségügyi dolgozónak a bér tekintetében.

Szabó Péterné elmondta, hogy július 3-án adták be a Miniszterelnökségnek a nyugdíj melletti munkavégzés engedélyezési procedúrájának eltörlését sürgető petíciójukat. A cél, hogy a nyugdíj melletti munkavállalás szektorsemleges legyen: megkülönböztetés nélküli legyen a visszafoglalkoztatás, mint a nemzetgazdaság többi ágában.

– Diszkriminációt jelent számunkra, hogy választanunk kell a nyugdíj vagy a munka között, az illetményünket és a nyugdíjunkat egyidejűleg nem vehetjük föl. Nyugdíjast ráadásul kizárólag akkor foglalkoztathatnak tovább, ha ehhez a munkáltató előzetes kormányzati hozzájárulást szerez. Az engedély beszerzéséhez fél év kell. A kollégák számára pedig megalázó, hogy egy élet ledolgozása után kérvényezni kell a továbbdolgozás lehetőségét. Úgy gondoljuk, hogy a HR-krízis is csökkenthető lenne a tapasztalt, jól képzett egészségügyi dolgozók továbbfoglalkoztatásával – fogalmazott a MESZK területi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában