Mentőszervezet

2019.02.13. 07:00

Esküt tettek a Savaria Mentőcsoport tagjai – Az önkéntes egyetemistáknak tartottak gyakorlatot

Gyakorlatot tartottak tegnap a Savaria Mentőcsoportnak, vagyis az ELTE Savaria Egyetemi Központ önkéntes mentőszervezetének. Az önkéntesek esküt tettek, hogy katasztrófa esetén a legjobb tudásukkal vesznek részt a védelemben. A felsőoktatásban csak Debrecenben és Mosonmagyar­óváron működik hasonló csoport.

Merklin Tímea

Esküt tettek, zászlót is kaptak az ELTE SEK önkéntesei

Fotó: Horváth Balázs

A gyakorlat az épület kiürítésével kezdődött, a hallgatók és oktatók a campus tornacsarnokában gyűltek össze, ahol az ünnepélyes eskütétel előtt dr. Németh István rektorhelyettes megköszönte a hallgatóknak, hogy meghallották a hívó szót, és önkéntes munkájukat ajánlották a katasztrófavédelemhez. Amint mondta, elsősorban nem a diplomáért, hanem a társadalmi szerepvállalásért vannak itt az egyetemisták. Örömét fejezte ki, hogy ez a campus is ki tud állítani egy mentőcsoportot; Magyarországon csak Debrecenben és Mosonmagyaróváron működik hasonló. A szombathelyi az első olyan csoport, amely szervezetbe betagozódva fogja végezni a munkáját.

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében kifejtette: egyetemistának lenni példaadást is jelent a társadalom számára, Szombathelyen pedig különösen, hiszen ez a szülővárosa Szent Mártonnak, aki a segítés példaképe. Hangsúlyozta: nehéz helyzetekben az ember csak azt a tudást tudja elővenni, amit begyakorolt. A polgármester végezetül reményét fejezte ki, hogy nem elhárítani, hanem megelőzni sikerül majd a bajt. A Savaria Mentőcsoport tagjai esküt tettek arra, hogy a hazai természeti és civilizációs katasztrófák elleni védelemben, Magyarország polgárai és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelmében a legjobb tudásuk szerint vesznek részt, és az emberi életet, méltóságot mindenkor tiszteletben tartják. Az önkéntes mentőcsoport csapatzászlót is kapott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól: a zászlót dr. Németh István rektorhelyettes vette át dr. Bognár Balázs igazgatótól.

Esküt tettek, zászlót is kaptak az ELTE SEK önkéntesei
Fotó: Horváth Balázs

Dr. Bognár Balázs beszédében egyebek között azt is elmondta, hogy a Savaria Mentőcsoport eskütétele több szempontból történelmi jelentőségű, mert a biztonság az, amit mi alakítunk ki, mi magunk vagyunk felelősek azért, hogy a saját környezetünk milyen biztonságban van. Ez a csoport az önkéntesség erejével szándékozik segíteni. Nem az a kérdés, hogy lesz-e esemény, hanem az, hogy mikor, és addigra – sok-sok gyakorlat eredményeként – felkészülnek arra, hogy összefogva más katasztrófavédelmi erőkkel képesek lesznek az együttműködésre. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság stratégiai együttműködési megállapodást kötött az ELTE Savaria Egyetemi Központtal, várják a hallgatókat a szakmai bemutatókra. Az igazgató a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak az eszmeiségét idézte: a bátorságot, bajtársiasságot és segíteni akarást, ez jellemzi a tűzoltók mindennapjait is.

Ezután került sor a Savaria Mentőcsoport katasztrófavédelmi gyakorlatára, amelynek célja az árvízi, villámárvízi védekezés, kimenekítés-kitelepítés, ideiglenes befogadóhelyek aktiválása, a lakosság ellátásának segítése, romeltakarítás, keresés-kutatás gyakorlása és a nemzeti minősítés megszerzése volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában