Frissen Vasból

2021.09.08. 07:00

Ez aztán a jó hír: öt vasi településen nincs regisztrált munkanélküli

Tovább javult a munkaügyi helyzet megyénkben: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat összegzése szerint öt vasi faluban egyáltalán nincs nyilvántartott álláskereső. Az általunk megkérdezett településvezetők azt vallják, aki akar, tud dolgozni. Nemesládonyban és Répceszentgyörgyön jártunk.

Cseh-Egyed Bernadett

20210907 Horváthné Németh Judit és Kovácsné Kiss Andrea falugondnok, Vas megyei 0-a falvak ahol nincs munkanélküliség, Nemesládony, Répceszentgyörgy, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Csend és nyugalom honol hétköznap ebéd után nem sokkal Nemesládony utcáin. A kapukon bepillantva rendezett kertek tűnnek elő, a játszótéren csak egy homokozólapát árulkodik róla: ide bizony szoktak járni. Az év eleji statisztika szerint mintegy százötvenen lakják a települést, de ez azóta már biztosan több, folyamatosan költöznek ide a fiatal, gyermekes családok. Szó sincs tehát arról, hogy elnéptelenedne a falu. Feltehetően azért nem találkozunk senkivel, mert itt minden munkaképes korú lakó dolgozik.

Rubóczkiné Börczy Viktória polgármester azt mondja, aki szeretne, talál munkát. A legtöbben Bükre, Répcelakra, Sárvárra, Sopronkövesdre járnak, mintegy tucatnyian pedig a határ túloldalán dolgoznak. Hozzáteszi: több nagyvállalat közvetlen buszjáratokkal segíti a munkába járást, az önkormányzat pedig gondoskodik az óvodások és kisiskolások utaztatásáról.

Vele van az éppen szabadnapos Gasparics-Horváth Zsanett képviselő asszony is, aki Hegyfalun vállalt takarítói állást.

– Nem volt nehéz munkát találnom, és ha vállalnám a műszakos beosztást, még több, jobban fizető pozíció közül is választhattam volna. A gyermekeim miatt döntöttem emellett – meséli.

Itt könnyű munkát találni, mondja Rubóczkiné Börczy Viktória és Gasparics-Horváth Zsanett
Fotó: Cseh Gábor

Mindkettejük jövőképe pozitív, látják a településen a fejlesztési lehetőségeket, a környéken van munka, ahogy még eladó telek is Nemesládonyban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint a foglalkoztatottak száma országosan tartósan 4,5 millió fölött van, a munkanélküliség szintje mintegy 3,4 százalékon áll. Vas megyében a nyilvántartott álláskeresők száma januárban 5410 volt, ez a szám augusztusra 4290-re csökkent.

Nemesládony csak az egyik az öt vasi település közül, ahol nincs nyilvántartott álláskereső. Hasonló a helyzet Nagymizdón, Nemesmedvesen, Iklanberényben és Répceszentgyörgyön is, ahol Horváthné Németh Judittal találkozunk, amikor éppen az ülésmagasítókat pakolja be az önkormányzati kisbuszba. A járvány lecsengése után a közmunkaprogramban helyezkedett el a településen, egyebek mellett ő kíséri óvodába, iskolába a gyerekeket. Judit a kisfia miatt szeretett volna helyben, nem teljes munkaidőben dolgozni.

– Korábban szintén egy falubeli, hatgyermekes édesanyát foglalkoztattunk. Ő két évtizedre maradt ki a munka világából, mostanra azonban már nagyon jó állása van. A közmunkaprogram jó ugródeszka, valószínűleg így lesz ez Juditnál is – mondja Kovácsné Kelemen Gertrúd polgármester, majd úgy fogalmaz: – Aki akar, az tud dolgozni, hónapok óta nincs munkanélküli a faluban. Itt senki nem áll sorba segélyért a hivatalban. Mindenkit ismerünk, tudjuk, hogy munkából szerzi a jövedelmét.

Kiemelt képünkön: a répceszentgyörgyi Horváthné Németh Judit közfoglalkoztatott és Kiss Andrea falugondnok egyezteti a napi teendőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!