összefoglaló

2018.04.29. 11:40

Ez történt a héten – Nyárias április tulipánnal, szőlőhajtással

Ott voltunk az ötödször rendezett celldömölki tulipánünnepen, nem hagytuk ki a Szőlő Jövésnek Könyve hagyományos bejegyzését, és beszámoltunk a régió leendő Matematikai Tudásközpontjáról.

Vas Népe

Tulipánfesztivál

Az ötödik Tulipánfesztivál köszöntötte a nyárias tavaszt a múlt hétvégén Celldömölkön. Már csak egy szép, színes, nagy tulipánmező hiányzik – a mindenfelé pompázó tulipánágyások mellé. A Tulipánfesztivál most is tárlatnyitóval kezdődött, ezúttal Bálinth Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteményéből Vándor székely címmel láthat válogatást – a fesztiválon túl is – a közönség. A KMKK Móritz Galériájában kiállított tárgyakon szintén föltűnik a tulipán, például a székely népviselet női kosztümjén, hímzés formájában. A megnyitón a folklórhangulatot a székely tánc-házzal Varga Diána népdal-énekes és a Kemenesalja Néptánccsoport erősítette meg. Aztán a művelődési központ előtt fölállított színpadon szerenád csalogatta a közönséget, a fellépők között a Kárpátaljáról érkezett Csipkés együttes szerzett magának új rajongókat.

 

Szőlő Jövés ünnepe

Tulipán után szőlő: már csak azért is, mert hungarikum lehet a Szőlő Jövés ünnepe. Kiderült az idei bejegyzés alkalmával, hogy nagyon szépen fejlettek a szőlőhajtások, ami jó termést ígér a gazdáknak, de tudják, addig még sokat alszik kint a szőlő. Ahogyan Szent György napján mindig, a szőlősgazdák idén április 24-én is kimentek kora reggel a Kőszeg-hegy-aljai dűlőkbe, és lemetszették a bemutatásra szánt szőlőhajtásokat. Tíz órakor aztán a lovasok vezette, zenészekből, táncosokból, borbarátokból és persze a hagyománytisztelő, borkedvelő polgárokból álló menet bekanyarodott a Jurisics térre, ahol szokás szerint a Kőszegi Darabontok díszsortüze hívta ki a város polgármesterét. A Szőlő Jövésnek Könyvébe már 1740 óta rajzolnak, de ekkor már 160 éves múltra tekintett vissza a szőlőhajtások bemutatása, így bőven több mint négyszáz éves hagyomány a Szőlő Jövés ünnepe, ezért méltán került fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. – Azt szeretnénk, hogy a hungarikumok közé is bekerüljön a Szent György-napi ünnep, most már csak várnunk kell és reménykedni, hiszen a Vas Megyei Értéktár Bizottság már meg is tette a javaslatot ez ügyben – hangsúlyozta Huber László, Kőszeg polgármestere.

Matek

A történelmi (év)számokon kívül számelméletről és számolási gyakorlatról is írtunk a hé-ten, hiszen elnyerte a Matematikai Tudásközpont címet az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. A Matematikai Tudásközpontok létrehozására az Oktatási Hivatal írt ki meghívásos pályázatot a Nemzeti Tehetség Programban. Országosan tíz iskola pályázott, öt nyert, a nyugat-dunántúli régióban csak a Bolyai iskola kapta meg a címet. Ez azt jelenti, hogy a Szombathelyen jövő tanévtől működő Matematikai Tudásközpontba jönnek majd a vasi diákokon kívül Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből is tehetségek. Papp Tibor igazgató elmondta: a matematikai tehetséggondozás „előszobája” lehet az ELTE SEK gépészmérnökképzésének is.

Bogátné Erdődi Judit, a Matematikai Tudásközpont szakmai felelőse, Kovács Botond matematikatehetség, Hollerné Gazdag Ilona igazgatóhelyettes, a leendő tudásközpont koordinátora, Egri Máté matematikaolimpikon, Németh Gyula matematikatanár Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában