Túra, zsúpkészítés, lelki útravaló

2019.07.02. 07:00

Ezekben a vasi táborokban egy gyereknek sem hiányzik a wifi! (Fotógalériákkal)

Tombol a nyári szünet, elkezdődtek az aktív, minőségi kikapcsolódást ajánló táborok. Rekord számokkal zajlik a szaléziak nyári oratóriuma és egész nyárra megtelik táborozókkal az oszkói szőlőhegy.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Több tábor zajlott párhuzamosan tegnap a Hegypásztor Kör területén, az erdei iskolában. A lábas pajtánál rozskévéket pakoltak a fiatalok, a pénteken kezdődött Nagyapám háza hagyományos házépítő képzés résztvevői.

A Magyar Építőművészek Szövetsége által gondozott örökségvédelmi program hirdetette meg az izgalmas alkotóhetet, az egyetemisták, felnőttek a hagyományos építés mesterfogásait ismerik meg Bihari Ádám és Takács Martin irányításával. Amikor ott jártunk, Martin éppen arról beszélt, hogy a földről a tetőre hogyan jut el a zsúp, a rozsszalma.

 

Szombaton learatták a rozst, cséplésre és előkészítésre bevitték a pajtához, hogy zsúpfedelet készítsenek belőle. Tegnap a forróságban száradtak a kévék, a héten megkötik őket. A táborozók munkája nyomán lassanként megújul a pajta teteje, a résztvevők a munkájukkal fizetnek.

Tőlük ötvenméternyire a kerékpáros vándortábor utolsó napján és állomásán nyolc kocsi (Komárom-Esztergom megye) felsős diák és a kísérőik a terepbejárás után már biciklire pattantak, hogy a pácsonyi vasútállomás felé tekerjenek, majd vonattal Tatára igyekeztek. A Hegypásztor Kör kínálta nekik az utolsó napi szállást, ellátást és programot, máskülönben az Országos Vándortábor Mozgalom része volt a bringás blokk.

A járműveiket Szentgotthárdon kapták a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség jóvoltából, bejárták Szentgotthárdot, eljutottak Őriszentpéterre, Nádasdra és a környező tavakhoz, strandokra is. A kísérő tanáruk, Búti Hunor Gyula azt mesélte, az elején még szenvedtek, de a harmadik napon a közel hatvan kilométeres kört már nagyon jól bírták a gyerekek.

 

Igaz, akkor még barátságosabb terepviszonyok között jártak. Egyszer kaptak jégesőt, esténként szalonnát sütöttek, szuper volt a túra, jövőre is jönnek, mondták a gyerekek. A földrajz-történelem szakos, természetismeretet is oktató tanáruk a túrákkal azt szeretné elérni, hogy a diákjainak legyen igénye a kimozdulásra, fedezzék fel a világot, ébredjenek rá a természet szépségeire.

Szabolcs Gergely turisztikai szervezőtől megtudtuk, nagyfokú rugalmasságot követel tőlük a nyár. A Hegypásztor Kör szerepe a programok összeállításában sokféle lehet: van, amikor társ-, máskor főszervezők vagy szolgáltatók, akik a helyet, a teret adják a programokhoz. A gyerekek végtelenül élvezik a szabadban töltött időt. Hamar tudomásul veszik, hogy nincs wifi, aztán elfelejtik tölteni a mobiltelefont.

 

Tegnap délután még a 27. Szombathelyi Szalézi Nyári Oratórium második hetére is benéztünk, a délelőtti regisztráció, ismerkedés, szabadidős program után a szentségimádás idejére megtelt a nagyterem. Csány Péter atya elmondása szerint az első hetinél is több, 250 táborozónak készültek rengeteg színes programmal, például bans-szal (együttes tánc, torna zenére), sportjátékokkal, városi programokkal és lelki útravalóval – a gyerekek befogadó otthona egy-két vagy három hétre az udvar és a Don Bosco Művelődési Ház.

Az itt táborozókból lesznek később az önkéntes segítők, az animátorok. A hétfőtől péntekig zajló egyhetes táborok gálával érnek véget, addig a héten reggeli tornák, csoportfoglalkozások, csocsó és pingpong-bajnokság, kézműveskedés, ásványmúzeumi látogatás, rendőrkutyás bemutató, Haladás sportkomplexum-túra és trambulin-szépségverseny is várja a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!