Elűzték a telet, a vírust

2021.02.17. 11:30

Farsangfarki vidámságokkal búcsúztak a téltől a kőszegiek

Mióta világ a világ, de két évtizede legalább közös jelmezes bolondozásra, vidám téltemetésre hívnak minden kőszegi polgárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkatársai.

Tóth Kata

20210216 Farsangfarka, sokan beöltöztek a városházán is és a különféle üzletekben, Kőszegen, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Hogy ne szakadjon meg a hagyomány, és ne csak a telet, hanem a vírust is kikergessék a városból, az idén is arra biztatták az üzleteket, vendéglátóhelyeket, munkahelyeket, hogy jelmezben dolgozzanak, a polgárokat pedig, hogy díszítsék fel házaikat, lakókörnyezetüket. – Rengeteg nyűge, baja van az embereknek. Elfogytak a lehetőségek, a programok, amikhez hosszú időn keresztül hozzászoktunk. Jó alkalom a mai, hogy készüljünk, és kicsit elengedjük magunkat. Legalább tucatnyian jelezték, hogy jelmezt öltenek, az intézmények falain belül óvodások, iskolások is csatlakoztak a felhíváshoz. A várudvarra kitett farsangi falnál főleg kisgyermekesek jelentkeztek a fotózásra – hallottuk Pócza Zoltán várigazgatótól.

Hétfőre és keddre jelmezes fotózásra hívták a magánemberként beöltözőket, de magukról is küldhettek be képet a vállalkozó kedvűek – a róluk készült fotók albumba kerülnek. Amikor kedden ott jártunk, a Jurisics-vár külső udvarában éppen Major Barbara és a kétéves Levián állt be a farsangi fal elé. A kisfiú félelmetes oroszlánnak, anyukája Minnie egérnek öltözött, és jóízűen falatozta a fánkot, amit a szelíd kiscica maskarás animátorok és a kandúr, Pócza Zoltán kínáltak neki.

Fotó: Cseh Gábor

Jó példával jártak elöl a Jurisics-vár munkatársai – Gelencsér Ildikó bolgár énekesnő, Bakos Zoltán kódfejtő, Németh­né Szabó Nóra medúza volt egy napra –, ahogy a Városháza munkatársai is. A felállványozott épületben, amerre mentünk, mindenhol jelmezesekbe botlottunk: először színes pólós tejcsokoládés drazsé emberek jöttek szembe – a pénzügyi osztály munkatársai, akik az irodájukat is dekorálták –, utána Tímár Péter Egészséges erotika filmjéből a vidéki ládagyár (a filmben „ladagyár”) munkásnői, vezetője és az üzemi tűzoltó – a fejlesztési iroda dolgozói. A polgármester irodája előtt útépítő munkás strázsált – Básthy Béla polgármestert fedeztük fel a sárga sisak és narancssárga overál alatt –, nem engedett be senkit, és fogadkozott, hogy egész évben mást sem csinál, csak utat épít.

Leghátul a jegyzői irodán dolgozók várták az oltakozni vágyókat a farsangi oltóponton. Bent fehér szkafanderes jelmezesek, mentők és fecskendős orvosok, ápolók vártak felkészülve a Covid elleni harcra. Az átoltottságért küzdenek, mondták.

Üres volt kedd délelőtt a kőszegi Fő tér, hiányoztak az ötletes jelmezekbe bújt ovisok, iskolások, a Réparetekmogyoró Társulat és a hangos forgatag, elmaradt a farsangtemetés és az utcabál. A Fő tér körüli üzletekben viszont találkoztunk jelmezesekkel. Több mint tíz bolt, szolgáltató jelezte, hogy munkatársait és a boltot is felöltözteti.

A Biotékában kedden egy mosómedve és egy bohóc szolgálta ki a vásárlókat. Panni varrodájában és Ildi manikűrszalonjában Szilvágyi Istvánné és Sopárné Nagy Ildikó hangos cigányasszonyként kínálták a kőszegfalvi asszonyok hagyományos cigenudliját.

Kiemelt képünkön: Fecskendők, fertőtlenítők és fánk – ilyen volt a farsangi oltópont a kőszegi Városházán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!