szülők, dolgozók gyűjtötték össze

2019.05.23. 07:00

Fél évszázad fotókon – A vépi óvoda jubileumát kiállítással is köszöntötték

Az óvoda történetének ötven évét öleli fel a művelődési ház aulájában látható fotókiállítás, amelynek szülők, dolgozók gyűjtötték össze az anyagát lelkesen.

Tóth Kata

Tancsics Anna mutatja a tárlat egyik régi fotóját

Fotó: Szendi Péter

Régi és mostani óvó néniktől, dadusoktól és szülőktől is érkeztek fényképek az óvoda félszáz éves jubileumának ünnepségére összeállított fotókiállításra, amelyen Szalai Katalin az intézmény vezetőhelyettese kalauzolt. Időrendben, a kezdetektől napjainkig szerepelnek felvételek a tárlókon. Az egyik legrégebbi 1968-ban készült, az építkezést örökítette meg, utána egy évvel februárban adták át a 75 férőhelyes vépi napközi otthonos óvodát, ami azelőtt nyári óvodaként működött: az iskolában oldották meg a gyerekek elhelyezését, amíg a szülők a földeken dolgoztak.

Mellette – természetesen fekete-fehérben – pillanatképek a mindennapokból, a cserépkályhával fűtött, csiszolt, lakkozott parkettájú három csoportszobáról, a kiszolgálóhelyiségekről és az udvarról, amin az is látszik, hogy kezdetben nem volt kerítése az ovinak. Láthatóak az akkori kornak megfelelően vasból, fémből készült libikókák és a benti játékok, a csoportfoglalkozások is. Ahogy a ’70-es-’80-as évek nagyobb alkalmait is felidézik a tárlók: a Mikulás-ünnepségeket, a szüreti mulatságokat, a táncos rendezvényeket, a gyereknapokat, a farsangokat és az évzárókat, de vannak csoportképek az összetartó kollektívákról is.

Tancsics Anna mutatja a tárlat egyik régi fotóját
Fotó: Szendi Péter

1991-ben adták át az óvoda új szárnyát, és ahogy a technika fejlődött, úgy színesednek ki az erről az időszakról beszámoló fényképek. Fordulópontot jelentett, amikor 2005. október 14-én felvette az intézmény a Vadvirág nevet, azóta egy művészeti program szellemében dolgozik – a névadóünnepről sok fénykép árulkodik. A gyerekeket körülvevő tárgyak természetes alapanyagból készültek, a meleg, barátságos hangulat, a népszokások és hagyományok ápolása is mind visszaköszönnek a felvételekről. A kiállításra a múlt heti ünnepség után és azóta rengetegen kíváncsiak voltak – a fényképeket bogarászva boldogan fedezték fel magukat, az ismerőseiket, a régi óvó néniket, dadusokat. A gyűjtésnek köszönhetően a tárlaton kívül még két lapozgatható albumot is összeállított Szalai Katalin és Rozmánné Horváth Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában