műhelynap

2019.05.19. 07:00

Felelősségtudatra nevel a répcelaki iskolakert

Mintegy száz diák részvételével tartottak iskolakerti műhelynapot. A diákok a kertészkedés mellett különböző foglalkozásokon is részt vehettek.

Budai Dávid

Az ország iskoláinak és óvodáinak mintegy nyolc százalékában működik jelenleg iskolakert – a répcelaki iskola is köztük van. A fűszerek külön kiskertet kaptak Fotó: Szendi Péter

Regionális iskolakerti műhelynapot tartottak pénteken Vas és Győr-Moson-Sopron megyei iskolák részvételével a művelődési házban és az iskolában. A répcelakiakkal együtt összesen hat intézmény mintegy száz diákja és óvodása vett részt az egész napos programsorozaton, amelynek megvalósítását az Iskolakertekért Alapítvány tette lehetővé. A gyerekek tanulhattak a talajról és megismerkedhettek a méhészettel. Készíthettek asztali díszeket és olyan egészséges és különleges ételeket is kóstolhattak, mint a vöröshagymás, a csicseriborsós, vagy a chiamagból készült pástétom. Dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna, a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta: örökös ökoiskola lévén, nagyon régóta foglalkoznak a környezeti neveléssel, márpedig az iskolakertek legfontosabb célja éppen ez.

Az ország iskoláinak és óvodáinak mintegy nyolc százalékában működik jelenleg iskolakert – a répcelaki iskola is köztük van. A fűszerek külön kiskertet kaptak Fotó: Szendi Péter

Az Iskolakertekért Alapítványt 2015-ben hozták létre, a cél az volt, hogy az ország iskolakertjeit összefogják és az azokban felhalmozott tudást összegyűjtsék – mondta dr. Halbritter András, a győri Széchenyi István Egyetem tanítóképzős iskolakertjének vezetője. Az iskolakert nemcsak arra jó, hogy megismertessék a tanulókkal a kertészkedést, hanem jó pár készséget is lehet vele fejleszteni: az együttműködési készségtől a felelősségtudaton át a problémamegoldásig, sőt a kertészkedés még a térlátást is segíti. Jelenleg az ország iskoláinak és óvodáinak mintegy nyolc százalékában működnek iskolakertek. A répcelaki iskola épülete mellett is apró konyhakertet gondoznak a diákok. Van itt borsó, eper, de kidugta már zöld fejét a répa, és van saláta is. Be van osztva, ki mit gondoz és a tanulók örömmel ragadnak kapát, ha éppen az kell. Az iskolakertben van még szőlő és vagy egy tucat őshonos magyar gyümölcsfajta a pórszombati tündérkertből. A fűszereknek külön kertjük van, spirál alakban nő itt minden, amitől ízletesebbek lesznek az ételek. Innen van a snidling a vajas kenyérre, de a közelgő sportnap limonádéjába is innen kerül majd borsmenta a pohárba.

A répcelaki iskolások persze könnyen vannak, hiszen az ide járó tanulók fele a környező falvakból érkezett, és amúgy is szinte mindenki kertes házban él, így nem ismeretlen nekik a kertészkedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában