Határon átnyúló program

2019.02.23. 12:00

Felmérték a kerékpárosok szokásait

Egy kerékpáros projekt megvalósításához elengedhetetlen az igényfelmérés és a biciklis turisták szokásainak feltérképezése. Egy határon átnyúló program keretében az osztrák és német vendégek bevonásával készítettek ilyet a témában.

Nemes Judit

Fotó: Unger Tamás

Zajlanak a Veloregio elnevezésű, határon átnyúló interregionális projekt tájékoztató programjai a megyében. A vasi megyeszékhelyen megtartott rendezvényen Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Christian Fraissler-Simm, a Veloregio vezető partnerének képviselője számolt be az ausztriai terepekre érkező kerékpárosokkal összefüggő tapasztalatokról, célokról. – Ausztria és Magyarország határtérségének a hegyek és alföldek adta tájképi sokfélesége, természeti és kulturális gazdagsága ideális ahhoz, hogy európai kerékpáros csúcsrégióvá válhasson – emelte ki Grünwald Stefánia bevezetőjében, majd ismertette az osztrák partnereik által végzett felmérés alapján az átlag kerékpáros turista jellemzőit.

Az eredmények alapján átlagosan 48 év az életkoruk, a megkérdezettek fele 45–64 év közötti. A kétkerekűs kirándulások résztvevőinek fele nem egyedül, hanem partnerével vesz részt a programokon, nagyjából harmaduk barátokkal utazik, és csak nagyon kevesen, a felmérésben részt vevők 19 százaléka mondta azt, hogy egyedül vág neki egy bringatúrának. A megkérdezettek kétharmada túra- vagy trekking-kerékpáros, ötöde mountainbike-os és tíz százalék alatti azon kikapcsolódni vágyók száma, akik versenykerékpárral vállalkoznak az útra. Grünwald Stefánia hozzátette: egyre jellemzőbb az e-bike használata nyugati szomszédainknál, már a 20 százalékot közelíti azon biciklisek létszáma, akik élnek az elektromos kerékpár lehetőségével.

Kiderült az is, hogy a kerékpáros turisták leginkább nyáron utaznak, és nyolc éjszakát terveznek efféle kirándulásra. Christian Fraissler-Simm kifejtette, a legfontosabb céljuk, hogy a kerékpáros turistákat érzékennyé tegyék a régió – ausztriai és magyarországi térségekre egyaránt vonatkozva – kulturális és természeti értékeire, és hogy megismertessék kulturális rendezvényeiket a projekt célterületén.

A célok összehangolása a felmérési eredményekkel fontos, a végeredményeként megvalósítandó útvonalakat az igények szerint állítják össze. Az Ausztriába érkező német turisták 18 százaléka kerékpárral együtt indul el, és ez az arány megfelelő tematikus utak révén várhatóan emelkedik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában