Nem látókról, látóknak

2017.11.28. 07:00

Fény nélkül is színesben látják a világot a vasi vakok és gyengénlátók

Elkezdődött az Együtt Élünk hét, amelyen a látók, a vakok és gyengénlátók életét ismerhetik meg az Oladi Szakképző Iskolában.

Pusztai Krisztina

Kiss Andrea az Együtt Élünk rendezvényen megtapasztalhatta, mekkora segítség a nagyítószemüveg a nem látóknak, szombatig várják az érdeklődőket. Fotó: Nagy Jácint

Önök elképzelték már, hogy milyen lehet fény nélkül élni? Milyen úgy létezni, hogy nem használhatják azt az érzékszervüket, amelyre mások 95 százalékban hagyatkoznak a mindennapi életben? Nekem tegnap az Oladi Szakképző Iskolában volt alkalmam átérezni, hogyan telhetnek a nem látók mindennapjai.

Elkezdődött az Együtt Élünk hét, amely öt szervezet, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete, a Boza Gáborné Alapítvány, a Vas megyei Szakosított Intézmény, a Savaria Lions Klub, valamint a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület összefogásával jött létre.

A rendezvény egészen szombatig tart, célja közelebb vinni egymáshoz a látókat és a nem látókat.

- Közvetett vezetésben volt részem, különös érzés volt – mondta dr. Kiss-Geosits Beatrix, aki Bősze Györggyel, a Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesületének elnökével és Berci kutyával tett egy sétát az iskola aulájában, szemtakaró maszkkal a szemén. Látóként megtapasztalhatta, hogy milyen teljes sötétségben közlekedni.

Kiss Andrea az Együtt Élünk rendezvényen megtapasztalhatta, mekkora segítség a nagyítószemüveg a nem látóknak, szombatig várják az érdeklődőket. Fotó: Nagy Jácint

- A legfontosabb a bizalom, akik vállalkoznak erre a feladatra, rám és Bercire bízzák magukat, nem olyan könnyű ez, mint amilyennek látszik – mondta Bősze György, majd folytatta. – Az emberek többsége megdöbben azon, hogy milyen hangokra, ingerekre figyel fel, amikor nem lát semmit. Ahogyan elhaladunk az iskola büféjénél, ott a melegszendvics illata, de az italautomata hangja is segít tájékozódni, be tudjuk határolni, hogy éppen merre járunk az épületben. Berci pedig vigyáz, és ha kell, figyelmeztet minket, hogy semminek ne menjünk neki. Ő a melegszendvics illatára sem csábul el, nem hagy minket cserben. De nem csak szemmaszkkal lehet sétálni, sötét szobát is berendeztek a szervezők.

- Aki ide belép, a vakok világába lép – mondja az egyesületi elnök, majd sorolja: zoknipárosítás, pénzfelismerés, iskolai tolltartó összerakása, gyümölcsfelismerés, asztalterítés, a főzelékhez való fűszerek összeválogatása a látás képessége nélkül a feladat. Meg szeretnénk mutatni, hogy mi nehezített feltételek mellett is létezünk, de néha szükségünk van segítségre, azt is megtanulhatják, hogy ezt hogyan tehetik meg.

- Vannak eszközök, amelyek könnyebbé teszik az életünket, a fehér botot sokan ismerik, de van nekünk speciális óránk, telefonunk, amely felolvassa az e-mailt, az SMS-t. Lehet Braille-névjegykártyát készíteni, és az egyesületünk kézművesklubjában készült munkákat is láthatják itt, például Vass Józsefné Veronika gyönyörű rajzait, senki nem hinné el, hogy Vera csupán harminc százalékban lát, egy másik tagunk, aki kénytelen teljes mértékben a kezeire hagyatkozni, figurákat készít gyöngyökből – emeli ki Bősze György.

Az egyesület tagjainak többsége nagyon aktív, kerékpároztak, lovagoltak, vízibicikliztek, főzőtanfolyamunk is volt, és elsősegély-tanfolyamon is részt vettek már.

- Az az igazán vak, aki nem akar látni, a vakság egy állapot. Mi nem a sebeinket nyalogatjuk, hanem megpróbálunk minél aktívabban, színesebben, teljes életet élni – zárta a beszélgetést Bősze György. A szombati napra egyébként még több programmal készülnek a szervezők, akik szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában