Nagy vásznak, kis fotók

2019.05.06. 07:00

Festett (fény)képek a szentgotthárdi színházi aulájában

A szentgotthárdi színház aulájában a napokban nyílt meg Csuk Ferenc (majdnem) önálló tárlata. A szentgotthárdi születésű, de gyermekkorát Alsószölnökön töltő polihisztor vászonra vitt tájképeit nagyrészt Bartha Irénnek a szlovén Rábavidéken készült fotói inspirálták.

Civil/Horváh R. László

Bartha Irén és Csuk Ferenc a megnyitón

Fotó: VN/HRL

Színekkel teli világba kalauzolja nézőit Csuk Ferenc amatőr festő, Szentgotthárd város közmegbecsülést élvező díszpolgára. A Rába folyó különösen szép minden évszakban és minden szakaszán. A látottak azonban arról győznek meg: talán télen a legszebb Alsószölnöknél. Az erdő pedig Apátistvánfalván tavasszal invitál legszebben egy-egy hosszú sétára. Először talán meghökkentően hat, hogy a nagyméretű vászon alatt láthatjuk a fotót, amelynek alapján a festmény született.

Csuk Ferenc nyolcgyermekes család negyedik tagjaként Szentgotthárdon született 1941. február 19-én. Hatéves korától Alsószölnökön élt. Édesanyja gyári munkás, apja napszámos volt. 22 évesen előbb a gimnáziumban politechnikát, majd az ipari iskolában szakmai tantárgyat oktatott 25 évig. A tanításhoz a szakkönyv egy részét ő maga írta. 27 éves korában, telenként kezdett el autodidakta módon festeni. Helyi és megyei amatőr festők kiállításain vett részt. Önálló kiállítása volt Szentgotthárdon, Alsószölnökön, Szentgotthárd városért végzett több évtizedes kulturális, helytörténeti és művészeti tevékenysége elismeréséül 2015-ben díszpolgári címmel tüntették ki.

Bartha Irén és Csuk Ferenc a megnyitón
Fotó: VN/HRL

A zsúfolásig megtelt aulában Csomósné Boros Erika, a SZEMLE (Szentgotthárdtérvidéki Munkások és Lelkesek Egyesülete) titkára rendhagyó, interaktív módon ajánlotta az érdeklődők fi gyelmébe a kiállítást. Csuk Ferenc pedig mesélt a színekhez, az ecsethez való kötődéséről.

– Kisdiák koromban egy füzetbe rajzoltam be a környék madarait – idézte a múltat az idős alkotó. – Vízfestékkel próbáltam kikísérletezni, hogy milyen színeket tudok kialakítani. A textiltechnikum elvégzése után, a gimnázium tanáránál, Záhorszky úrnál tanultam rajzolni. Huszonhét évesen vásznat, ecsetet és festéket vásároltam.

A gyári munka és az oktatás-tanítás mellett kevés idő jutott a képzőművészetre, a nyugdíjazás azonban újabb lehetőségeket kínált. Csuk Ferenc ekkor talált rá Bartha Irén fotóira, amelyek a természet különleges hangulatait rögzítik, mentve a megismételhetetlen pillanatot az utókor számára. A kiállítás – melynek mottója: Fény-kép ez a kép! – május végéig tekinthető meg a szentgotthárdi színház aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában