Barakkváros foglyai

2018.11.10. 14:00

Film készült az ostffyasszonyfai hadifogoly-táborról és -temetőről

Versenyszám a jövő héten rendezendő XVIII. Lakiteleki Filmszemlén a Barakkváros foglyai című film is, amit csütörtökön este mutattak be az Savaria Filmszínházban.

Merklin Tímea

Tanai Ibolya kérdezte Tóth Kálmánt, Horváth Zoltánt és Boros Ferencet

Fotó: Szendi Péter

Az idei Lakiteleki Filmszemlére 132 hazai és határon túli filmet neveztek, az előzsűri 31 művet javasolt a versenyprogramba, köztük van a Barakkváros foglyai is. A premier után rendezett beszélgetésen Tanai Ibolya kérdezte az alkotókat, és Tóth Kálmánt, aki azt a múzeumpedagógiai programtervet írta, amelybe a forgatás beágyazódott. A film az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával, a Vasi Múzeumbarát Egylet örökségpedagógiai programjának részeként készült.

A Vasi Múzeumbogár Klub tagjai Tóth Kálmánnal, Boros Ferenccel, Horváth Zoltánnal és Lábos Andrással
Fotó: Vasi Múzeumbarát Egylet

 

A Barakkváros foglyai nem tipikus dokumentumfilm, hiszen száz év távolából már olyan emberekkel nem tudtak interjúkat készíteni, akik rövidebb-hosszabb időt eltöltöttek volna a hadifogolytáborban. Horváth Zoltán inkább szakértőket megszólaltató ismeretterjesztő filmként határozza meg, amelyet oktatási segédanyagként is lehet használni, az 50 perces művet valamennyi Vas megyei iskolába és könyvtárba el fogják juttatni. Boros Ferenctől megtudtuk: rengeteg alapanyagból, több tízórás felvételből vágták össze a csaknem egyórás filmet, rengeteg információt halmoztak fel a szóbeli és az írott forrásokból. Ezen kívül a közgyűjteményekben sok – Tóth Kálmán úgy fogalmazott – jó „továbbélő képességű” papír régiség van, és sok fotó maradt fenn a táborról.

Tanai Ibolya kérdezte Tóth Kálmánt, Horváth Zoltánt és Boros Ferencet
Fotó: Szendi Péter

A szellemi vezérfonalat Csák Zsófia: Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor története 1915–1918 című könyve adta, a film cselekményes részét pedig az, hogy a Vasi Múzeumbogár Klub tagjait vezetik végig a területen, amelyet már nagyrészt visszavett a természet, ők azok, akik időről időre megjelennek a filmen, és szembesülnek a múlttal, amelyre láthatólag nagyon kíváncsiak és fogékonyak. Igaz, a múzeumbogarak edzett gyerekek, el is várják az ismeretszerzés során a múzeumpedagógiai módszereket, az „élő interpellációkat”, hogy eredeti iratokat vehessenek kézbe, hogy archív fotókat nézegethessenek egy témáról. Öröm élmény marad számukra, hogy járhattak ezen a terepen és ezt megörökítették, hogy közel kerülhettek levéltári, múzeumi, könyvtári anyagokhoz, tárgyakhoz.

A filmet vetíteni fogják más Vas megyei városokban is, műsorára tűzi a szombathelyi televízió, tervezik, hogy lefordítják idegen nyelvre, és a határon túl is bemutatják, hiszen még mindig vannak, akik Vas megyében (is) keresik a világháborúban elesett felmenőiket. Az alkotópár, Boros Ferenc és Horváth Zoltán folyamatosan készítik a filmeket, a Barakkváros foglyaival párhuzamosan készült egy másik – Kozma Gáborral összefogva – az 50 éves körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttesről, ezt november 21-én 18 órakor mutatják be szintén az Agora Savaria Moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában