Külföldi

2011.08.26. 11:53

Földalatti folyót fedeztek fel az Amazonas alatt

Brazil tudósok földalatti folyót fedeztek fel az Amazonas alatt 4000 méter mélységben, amely - a világ leghosszabb folyamához hasonlóan - szintén nyugati irányból kelet felé folyik - jelentette be a brazil tudomány- és technológiaügyi minisztérium.

Vas Népe

A felfedezés révén a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az amazóniai térségnek két vízáramlási rendszere van: a felszínen lévő vízelvezető, az Amazonas és a mélyen fekvő üledékes rétegeken áthatoló földalatti áramlás, a Hamza névre keresztelt folyó.

Elisabeth Pimentel kutató a Petrobras brazil olajipari óriásvállalat által az Amazonas vidékén - az Acre, a Solimoes, az Amazonas, a Marajó és a Barreirinhas medencéjében - fúrt 241 kőolajkút hőmérsékletét elemezte.

Az Amazonas és a Hamza egyaránt keleti irányba folyik, medrük vonala is hasonló. Jelentős különbség van közöttük viszont abban, hogy az Amazonas vizének sebessége jóval nagyobb a földalatti folyóénál: másodpercenként 0,1-2 méter, míg a Hamza vize évente 10-100 métert halad előre.

A tudósok szerint a földalatti folyam vize nagyon mélyen ömlik a tengerbe az Amazonas torkolatának közelében. Elképzelhető, hogy a földalatti édesvizű folyó beömlése okozza a tenger alacsony sótartalmát az amazonasi torkolatvidéken.

Brazíliában tizenkét vízgyűjtő medence van, amelyekben a Föld édesvíz-készletének közel 13 százaléka tárolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!