hőség

2018.08.02. 21:45

Folyadékhiány okozott kisebb rosszulléteket Vas megyében

Extrém a hőmérséklet, dőlnek a melegrekordok az idei nyáron. Vajon többen lettek-e rosszul a szokásosnál, fordultak-e orvoshoz meleg okozta traumákkal – kérdeztünk néhány orvost.

Tersztyánszky Krisztina

Komoly hőártalom nem fordult elő Illusztráció: Shutterstock

A Markusovszky kórház sürgősségi osztályán volt betegszám emelkedés az utolsó tíz napban, de komoly hőártalom nem fordult elő a pácienseknél – tudtuk meg dr. Héger Júlia sürgősségi szakorvostól.

– A folyadékhiány okozta kezdődő kiszáradások száma növekedett meg július utolsó hetében. Volt olyan idős beteg, akit ambulánsan is el tudtunk látni és a beadott infúzió után már vissza is térhetett lakhelyére. Azokat a betegeket, akiknél a kiszáradáshoz egyéb tünet is társult, s az illető ionháztartása is felborult, felvettük az osztályra, de pár napon belül mindegyiküknél sikerült helyreállítani az egyensúlyt. Olyan fokú napégés, napszúrás, amivel az illető a sürgősségi ellátáshoz fordult volna, nem volt, pedig más nyarakon ez is elő szokott fordulni.

Komoly hőártalom nem fordult elő Illusztráció: Shutterstock

Hozzátette: a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők általában nehezebben tolerálják a magas hőmérsékletet, illetve a lázas betegekre kell jobban odafigyelni, a melegebb környezetben a testhőjüket is nehezebb levinni. Több háziorvost is megkérdeztünk, de kirívó esetről, rosszullétről nem számolt be senki. Dr. Rőthy-Gruber Péter a Rumi úti rendelőben arról számolt be, hogy a megszokottnál kevesebb beteg fordul meg a rendelőben, a magas hőmérséklet okozta panasszal nem jelentkezett senki. Dr. Fehér Adrienn egy átlagos ikervári felnőtt körzetet lát el, meleg miatti akut rosszulléttel ő sem találkozott eddig, pedig ő is tartott ettől.

– Úgy látszik, az emberek jobban odafigyelnek magukra, megfogadják a felhívásokat, nem terhelik magukat túl a nagy melegben. A további napokon is ajánlatos a fokozott elővigyázatosság. Ilyenkor a keringési betegségben szenvedőknél nehezebbé válhat a légzés, fáradékonyság léphet fel, csökken a terhelhetőség. A visszeres betegeknek számítaniuk kell rá, hogy az alsó végtag ödémásabb lesz a megszokottnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában