Első alkalommal hirdettek pálinkaversenyt

2019.06.24. 14:00

Főszerepben a lovak és a hungarikumok Katafán

Gáspár Csaba körtepálinkája nyerte az első katafai pálinkaversenyt. A díjátadót több más hungarikum és helyi érték között tartották a lovas napon szombaton.

Bakos Ágnes

Agg Viktória a szombati katafai lovas és értéknapon. Idén már kilencedik alkalommal rendeztek díjugratót Fotó: SZP

Számos értéket felvonultattak a katafai lovas és értéknapon szombaton: volt fröccs, szikvíz, gulyásleves, muraközi ló a Vas megyei értéktárból, és majdnem kürtős kalács, ez utóbbi az áztató nyári eső miatt maradt ki a kínálatból. – Örömteli, hogy együttesen jelennek meg a magyarság életéhez tartozó elemek – méltatta a forgatagot V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője. Az először meghirdetett pálinkaverseny díjátadójára érkezett, amelyen a katafai Gáspár Csaba nyert körtepálinkájával.

– Fontosak a versenyek, mert hajlamosak a borászok a saját borhibáikba, a pálinkafőzők pedig a saját pálinkahibáikba beleszeretni, ezért fontos, hogy valaki rádöbbentse őket arra, nem az az ideális, amit ők megszoktak – mondta a pálinkamegméretés fontosságáról V. Németh Zsolt. Sorolta, hogy mennyi megnevezést alkotott a magyar néplélek a pálinkának: folyékony télikabát, nyakolaj, ködmönlé, bundagallér – de talán már nem minőségi jelző a kerítésszaggató vagy a zsiványvallató.

Agg Viktória a szombati katafai lovas és értéknapon. Idén már kilencedik alkalommal rendeztek díjugratót Fotó: SZP

Kilencen neveztek összesen 18 főzettel a Katafai Lovas Sport Egyesület először meghirdetett pálinkaversenyére – számolt be Lakics Mónika, az egyesület titkára. – Óvatosak voltak, sokaknak van pálinkájuk, de így először nem merték nevezni – mondta. Helyben tették közzé a felhívást, elsősorban katafai pálinkákat vártak, illetve a Katafai Lovas Sport Egyesület nem helyi tagjainak is szólt a felhívás. Az egyesület mintegy hatvan aktív tagot számlál – emelte ki a titkár. – Számunkra élmény volt a pálinkabírálatot nézni, hallgatni, azt, amit mondtak a hegyháthodászi pálinkafőzdések. Profi módon, hihetetlen szaktudással véleményeztek, kedvet kaptunk hozzá – mondta Lakics Mónika. Lesz tehát folytatás, jövőre ismét meghirdetik a pálinkaversenyt, remélik, még nagyobb érdeklődés kíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában