atom helyett hidrogén

2019.09.20. 07:00

Fúziós energia új módon

A hidrogén- és az atombomba megszelídítésére tesznek kísérletet magyar kutatók, jelentette be tegnap Kroó Norbert fizikus, akadémikus (MTA).

Tóth Kata

Miszlivetz Ferenc és Kroó Norbert

Fotó: Ohr Tibor

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében tartott ötnapos workshopot követően tett bejelentést Kroó Norbert az ő és Csernai László elméleti fizikus (Bergeni Egyetem) vezette kutatócsoport nevében. Mint mondta, az emberiség előtt álló egyik legnagyobb feladat az energiaprobléma megoldása, úgy, hogy nem éljük fel a jövőnket.

Két potenciális energiaforrást említett: az egyik az atombomba – megszelídített változata az energiatermelő atomreaktor. A másik a hidrogénbomba, melynek megszelídítésével jó ideje próbálkozik az emberiség. Az USA-ban van olyan berendezés, amellyel megpróbálják ezt kivitelezni: 192 lézerrel „összenyomni” a hidrogénbomba alapanyagát.

Miszlivetz Ferenc és Kroó Norbert
Fotó: Ohr Tibor

A magyar kutatók az amerikai lézernél fellépő problémákat igyekeznek kiküszöbölni a nanotechnológia segítségével, ezt integrálva a fúziós programba, mondta Kroó Norbert.

Társadalmilag hasznos kutatások helyszíne Kőszegen az FTI-iASK – a fenntarthatóság, az energia, a víz kérdésköre is ilyen, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Miszlivetz Ferenc igazgató. Elhangzott az is: a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül a kormány is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában