Különleges est lesz

2019.08.14. 07:00

Gospel és soul a szombathelyi székesegyházban

Az Octo­voice énekegyüttes látogat jövő héten a Sarlós Boldog­asszony-székesegyházba, ahol a Savaria történelmi karneválhoz kötődően ad otthont a templom a koncertnek.

Nemes Judit

A Lélek hangjai című összeállítással érkezik Szombathelyre az 1998- ban alapított énekegyüttes

Fotó: VN/Szombathelyi egyházmegye

Különleges estre invitálják a zeneszerető közönséget a székesegyházba a szervezők augusztus 22-én, csütörtökön este: az Octovoice ének­együttes lép fel a templomban, gospel és soul stílusú dalokból összeállított repertoárral. Nemcsak amiatt különleges az est, mert az énekegyüttes először koncertezik a templomban, hanem maga a zenei stílus, a gospel dallamai is először csengenek fel a 18. század végén épült székesegyházban.

Dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója elmondta: összekötötték a gospelestet a Savaria történelmi karnevállal, annak megnyitóját követően, már a karneváli program részeként, csütörtökön este 21 órától kezdődik a Lélek hangjai című gospel- és soulkoncert. Az Octovoice énekegyüttest nyolc taggal alapították meg 1998-ban. Akkor még különböző korok klasszikus kórusműveit adták elő, majd az együttes áttért az a capella dzsesszre.

A Lélek hangjai című összeállítással érkezik Szombathelyre az 1998-ban alapított énekegyüttes
Fotó: VN/Szombathelyi egyházmegye

Repertoárjukkal, amelynek része volt a többi között a 30-as évek klasszikus szvingje és rhythm ’n’ blues dalok, nemcsak hazánkban, Európa-szerte felléptek. Énekelt velük Gerendás Péter, Malek Andrea, Schwartz Dávid, az InFusion trió mások mellett. Napjainkban egyre inkább nyitnak a kortárs magyar zeneművészet felé, és klasszikus, népi, valamint különleges fúziós dalokat is megszólaltatnak.

Augusztus 22-i koncertjük alapját Robert Ray amerikai zeneszerző Gospel Mass című munkája adja, ezt egészítik ki a soulzene legismertebb alkotásaival. Fellépésükre most is hívtak vendég énekeseket, ezúttal Lelkes Renyt és Schwartz Dávidot, valamint zenei aláfestéshez az Ott Rezső Bandet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában