Utánajártunk!

2020.01.08. 17:30

Gyógyszerhiány – Van ok az aggodalomra?

Bár az idén a szokásosnál kicsit több gyógyszer megérkezésére kell néhány hetet várni, komoly aggodalomra nincs ok.

Tersztyánszky Krisztina

Év elején, év végén gyakran előfordul, hogy van némi fennakadás a gyártásban. Hiánycikk most például egy népszerű köhögéscsillapító gyógyszer Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Bár patikánként a helyzet némileg változhat, alapvetően összesen 155–160 gyógyszer hiányzik január első napjaiban a szombathelyi gyógyszertárakból – tudtuk meg dr. Binó Györgynétől, a Gyógyszerész Kamara vasi elnökétől. Bár ez kicsit több az ilyenkor megszokottnál, év végén, év elején gyakran van némi fennakadás a gyártásban. Nagyon lényeges, hogy csak azok a készítmények nevezhetők hiánycikknek, amelyeket mással nem helyettesíthetünk. Így például ezekben a napokban nem kapható a gyermekeknek adható egyik fájdalom- és lázcsillapító csepp.

Tartósan hiánycikk a vízhajtó mellé szedhető, sópótló Kálium készítmény 500 milligrammos kiszerelése. Szintén nem tudjuk kiváltani az egyik közkedvelt köhögéscsillapítónak sem a felnőtteknek, sem a gyermekeknek készült változatát. Ha sürgősen szükségünk van rá, más, hasonló készítményt kell felíratni az orvossal. Hiányzik még a kínálatból egy szívritmus-szabályozó készítmény, amit csak egy lényegesen drágább másik szerrel lehet helyettesíteni. Ezek a hiánycikkek azonban az előrejelzések szerint január közepére, végére már újra kaphatók lesznek. Egyedül egy hosszú hatású, cukorbetegeknek ajánlott szer van a tartós hiánycikkek listáján, annak is a 750 és az ezer milligrammos kiszerelése. Szükség esetén ez is pótolható az 500 milligrammos gyógyszer vagy a nem hosszú hatású változat alkalmazásával.

Év elején, év végén gyakran előfordul, hogy van némi fennakadás a gyártásban. Hiánycikk most például egy népszerű köhögéscsillapító gyógyszer Fotó: Unger Tamás

Az összes többi átmenetileg hiányzó gyógyszer olyan, hogy egy másik gyártó formában, hatóanyagban, hatáserősségben teljesen azonos készítményével helyettesíthető. A gyógyszerésznek kötelessége is felajánlani ezeket az alternatívákat, ami csak akkor nem járható út, ha az orvos a recepten beikszelte a „nem helyettesíthető” rubrikát. Erre esetleg már a felíratáskor érdemes gondolni, különben vissza kell mennünk a rendelőbe új receptért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában