Új életet ajándékba

2019.02.19. 07:00

Gyors és sikeres beavatkozások Vas megyében

Az Országos Mentőszolgálat 2018-ban közel 1,2 millió embernek nyújtott segítséget, 30 ezer esetben végzett életmentő beavatkozást, köztük kétezer sikeres újraélesztést. Mi a helyzet Vas megyében?

Merklin Tímea

Életmentő beavatkozás a mentőkocsiban. Tóth Zsolt mentőtechnikus, Zelenák Krisztián mentő szakápoló és dr. Kirchfeld Ágnes Fotó: Horváth Balázs

A Vas megyei mentők tavaly összesen 30.066 (1.708 orvosi ügyelet) 28.358 (ügyelet nélkül) embernek nyújtottak segítséget – tudtuk meg Köcse Tamás vezető mentőtiszttől. – Ezek mindegyike sürgősségi állapotfelmérést, szállítás közbeni monitorozást, ellátási készenlétet, mentőszállítást i­gé­nyelt, egy nem kis része pedig sürgősségi, akár életmentő beavatkozást. Százszámra adódnak újraélesztési esetek, köztük 42 sikeres újraélesztés is.

Zelenák Krisztián mentő szakápolóval beszélgettünk, aki csak tavaly 30 sikeres újraélesztésben vett részt, az eddigi összes életmentéseinek száma pedig a százhoz közelít. Mekkora a stressz, a felelősség, mit érez közben? – kérdeztük tőle.

– A helyszínen nem érzem a stresszt, inkább azt élem át, hogy milyen gyorsan történik a tragédia. A feszültség feldolgozása mindig utólagos. Lehetne igénybe venni mentálhigiénés szakember segítségét, de nekem eddig sikerült a bajtársaimmal átbeszélve feldolgozni az eseményeket, ők tudják legjobban, miről van szó, hiszen hasonló helyzetekbe kerülnek – mondta Zelenák Krisztián. – A mentőegység minden tagjának fontos szerepe van, mindig csapatmunka. Azokban az esetekben is tudni kell döntéseket hozni, amikor nincs velünk orvos. Tudom, mik azok a jelek, amikor én tudok csinálni valamit, és mikor hívom a magasabb szintű egységet vagy telefonos konzulens segítségét kérem, például mérgezés esetén kapcsolatba léphetek toxikológussal.

Életmentő beavatkozás a mentőkocsiban. Tóth Zsolt mentőtechnikus, Zelenák Krisztián mentő szakápoló és dr. Kirchfeld Ágnes Fotó: Horváth Balázs

A mentő szakápoló egyik különleges esete volt tavaly a tűzoltó bálon megmentett tűzoltó, akinek keringésleállása volt. Egy társa még ott megkezdte a mellkas-kompressziót, a mentőknek köszönhetően pedig a riasztástól számított 30-40 percen belül az intervenciós laborban volt.

Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondása szerint minden kollégájának van évente egy-két olyan élménye, amikor sikeresen újraélesztett betegek megköszönik a beavatkozást.

A legváratlanabb helyeken találkoznak, őt például legutóbb a piacon szólította meg egy idős hölgy, akinek a férjét élesztette újra.

Egy üzemi elsősegély-oktatáson pedig felismerték azok, akik egy kollégájuk újraélesztését kezdték meg, amíg ő kiért. MT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában