jól jönne a falubusz

2019.07.23. 10:00

Hargita megyében a falugondnok viszi iskolába a gyerekeket

Erdélyi résztvevői is voltak a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete által szervezett szakmai napnak. Itt arról is szó esett, hogy a Magyar Falu program közvetve talán néhány határon túli település falubuszgondjain is enyhíthet.

Tersztyászky Krisztina

Nagy Erzsébet háromkúti falugondnok anno saját autóval végezte a falugondnoki munkát

Fotó: Szendi Péter

Nagy Erzsébet falugondnok Hargita megyéből, Háromkút faluból érkezett a munkamegbeszélésre. A 145 lakosú hegyi településen hivatalosan 2006 óta működik a falugondnoki szolgálat. – Már több mint tíz évvel korábban is végeztem ezt a munkát saját autóval, önkéntesként, majd a Caritas munkatársaként. Nálunk nincs más tömegközlekedés, csak akkor tudnak a gyermekek Gyergyószentmiklósra iskolába menni, ha én elviszem őket.

Nagy Erzsébet háromkúti falugondnok anno saját autóval végezte a falugondnoki munkát
Fotó: Szendi Péter

2006-ban Kemény Bertalan személyesen járt Erdélyben, akkor kapták pályázati úton az első használt falubuszt. Erzsike azóta már a harmadikat koptatja a köves, erdei utakon, de már ezt sem lehet többet javítani. Nagy szükség lenne cserére.

Most levélben keresi meg Gyopáros Alpár államtitkárt, akitől korábbi ígérete alapján azt remélik, hogy azoktól az önkormányzatoktól, amelyek a Magyar Falu Program keretében új falubuszt kapnak, a régit erdélyi falvak megkaphatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában