Rendhagyó megemlékezés

2019.04.09. 20:40

Harminc éve szabadon! – Visszaemlékeztek az MDF vasi alapítói

Egyszerre volt találkozó, ünnep és rendhagyó megemlékezés: az MDF alapítói idézték fel Vasváron a harminc évvel ezelőtti közéleti, politikai eseményeket – emlékeiket.

Bakos Ágnes

Fotó: Unger Tamás

– Magyarok, demokraták, mondhatnám a régtől kedves köszöntést – kezdte a házigazda, V. Németh Zsolt a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban. Azt kérdezte az összegyűltektől: ünnepre, találkozóra vagy megemlékezésre jöttek? Úgy fogalmazott, ilyen megemlékezésben még nincs gyakorlatuk: amikor saját magukra emlékeznek. A kormány meghirdette a 30 éve szabadon emlékévet, amelyhez kapcsolódik az összejövetel, sőt Vas megyei nyitánya volt annak a tegnapi rendezvény.

– Meg kellene tölteni tartalommal. A mai nap csak felvillanthat valamit: pincéből előkerült fényképeket, de rendezni az emlékeket – mondta. Azt szeretné, azt szeretnék, ha ennek az emlékezéssornak maradandó nyoma lenne, akár film, akár kiállítás formájában. – Bízom abban, jönnek utánunk. Szombathelyiek, körmendiek, KDNP-sek, fideszesek, kisgazdák, az alapítók – mondta V. Németh Zsolt.

A térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy annak idején nem a piacgazdaság, nem is a jogállamiság alapjai foglalkoztatták, hanem „a tulipán miatt” lépett az MDF-be, illetve azért az MDF-be lépett, mert a párt logójában a tulipán a nemzeti értékeket, a határon túli magyarokat is jelenti. És most, harminc évvel később ezzel foglalkozik.

 

A nagyapja emlékét idézte fel dr. Hende Csaba, amikor arról beszélt, ő miért az MDF tagja lett. A nagyapa, Hende Lajos a Független Kisgazdapárt színeiben dolgozott az akkori megyei közgyűlésben, aztán amikor 1989-ben újjászervezték az FKGP-t, akkor megkeresték Hende Csabát, már csak a név alapján. Megköszönte, de azt mondta, hogy már elkötelezte magát az MDF mellett, idézte fel.

– Mert akkor az MDF volt az, ami egykor a kisgazdapárt. Mert az ütötte meg azt a hangot, ami rezonált az elképzelésünkre – fogalmazott.

– Próbatétel, tett volt a rendszerváltás, rendszert változtató folyamat volt, amelyben 10 millió ember vett részt valamilyen formában, és ennyire voltunk képesek. Nem többre, nem kevesebbre – mondta Le­zsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Antall József miniszterelnököt idézte: nagy dolog, hogy egy pisztolylövés nem dördült, és a pofonok száma is száz alatt maradt. Beszélt arról is, hogy megalakult az MDF baráti köre, elsősorban azokat szólították meg, akik 1990. április 8-áig lettek a párt tagjai. Sokan jelentkeztek: személyes visszaemlékezésekkel igyekeznek gazdagítani a harmincéves évforduló méltó ünneplését, emlékét, találkozásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában