Stagnálás mutatkozik

2018.10.30. 18:46

Hét faluban egy álláskereső sincs, 19 faluban csak egy-egy

Nem változott jelentősen a Vas megyei munkanélküliségi helyzet az első őszi hónap végére sem havi, sem éves összevetésben, tízéves viszonylatban viszont érdekes a megyei mutató. Hét nullás falu van a legfrissebb összegzésben, és Vas megyében 19 olyan község van, amelyekben csak egyegy álláskeresőt tart nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Vas Népe

MEGYE

Stagnált a Vas megyei munkanélküliség havi és éves összevetésben is – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) most közölt adataiból, ezek a szeptemberi zárószámok. Vas megyében 4122 álláskeresőt tartottak nyilván, egy hónappal korábban 4118 munka kereső volt, egy évvel korábban pedig 4173. A számokhoz az is hozzátartozik, hogy idén 173 306 munkaképes korú Vas megyeivel számol az NFSZ, tavaly ugyanekkor 175 405 vasi volt. Visszanézve a tíz esztendővel ezelőtti adatsorra, látszik, hogy 2008. szeptember végén 175 834 aktív korú Vas megyei szerepelt a regiszterben, és akkor majdnem hétezer álláskeresőt tartottak nyilván.

VÁROSOK

Szombathelyen hasonló a kép: havi és éves szinten is stagnált a munkanélküliség. 1198 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván a szeptemberi zárónapon, egy hónappal korábban 1190, egy évvel korábban 1225 szombathelyi munkanélkülit számolt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A megye többi városában is ugyanez a folyamat látszik, viszont van, ahol ha nem is jelentős, de javulás mérhető: így Vasváron, Celldömölkön és Szentgotthárdon. Vasváron a legfrissebb összegzés 96 munkakeresőt jegyez, egy hónappal korábban 92 volt, egy éve viszont még 118. Celldömölkön a friss adatsor 148 álláskeresőt ír, egy hónappal korábban 136, egy évvel korábban még 212 celldömölki volt regisztrált álláskereső. Szentgotthárdon 119 a munkát kereső helyiek száma, egy hónapja 113, egy éve 143 munkakereső volt.

A megye az adatok tükrében Inforgrafika: Kelemen Attila

A LEGTÖBB

A relatív arányszámokat nézve két kis faluban van a legtöbb munkanélküli a megyében. Szaknyér településen 9,38 százalékos, Szattán pedig 8,16 százalékos a relatív munkanélküliségi ráta. A magas arányszám Szaknyéron három, Szattán négy regisztrált munkanélkülit jelent – Szaknyéron 32, Szattán pedig 49 az aktív korú helyiek száma, ezért van a magas mutató.

NULLA

A lista másik végére hét falu kerül a legfrissebb számsorok szerint: azok a falvak, ahol egyetlen álláskereső sincs. Van különbség a nullás mutatók között, hiszen nem mindegy, hogy mekkora faluban nincs egy munkanélküli sem. Innen nézve Orfalu kezdi a sort 52 aktív korú lakossal. Ólmodon 80, Chernelházadamonyán 129 munkaképes korú helyit számolt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Zsédeny a következő a sorban 179 fővel, Cákon 189 aktív korú lakost tartanak nyilván. Csánig településén 229, Csempeszkopácson pedig 238 munkaképes korú helyivel számol az NFSZ, miközben egy álláskereső sincs ezekben a falvakban.

MAJDNEM

Nagyon sok, összesen 19 olyan vasi falu van, ahol csupán egyegy regisztrált munkanélkülit tartanak, tartottak nyilván szeptember végén. A nagyobb falvakban ez néhány tizedes relatív munkanélküliségi mutatót jelent. Nemesmedvesen például csak 16 az aktív korú lakos, így az egyetlen regisztrált munkanélküli 6,25 százalékos relatív rátát eredményez az elérhető legfrissebb, szeptember végi adatsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában