Választás

2018.03.26. 09:30

Hétfőtől adhatók le a levélszavazatok

A jövő hétvégén, április 8-án több mint 8 millió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 118 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

Vas Népe

Április 8-án több mint 8 millió választópolgár élhet szavazati jogával Fotó: VN-illusztráció

Fotó: Szendi Péter

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós. A választópolgároknak két szavazatuk van. Egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének képviselőnek az egyéni választókerületükben – ebből 106 van, Vas megyében három. A másik íven arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják. Aki a március 23-ai határidőig kérte, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, az nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

Honnan

A külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 118 külképviseletén akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 31-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást, legkorábban a Rio de Janeiro-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

Az április 8-ai választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár, aki szombat délutánig kérte felvételét a névjegyzékbe. Összesen 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált a határidőig. A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, miként akarják megkapni a levélcsomagot. Választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy kijelölt magyarországi, határ menti településre is – ez utóbbiak között Vas megyei is van: Kőszeg. A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak, már ma visszaküldhetik a levélcsomagot. A válaszboríték feladható postán, bárhonnan ingyen, annak április 7-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar választójogával, átjelentkezéssel szavazhat.

Az átjelentkezést április 6-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől. Az átjelentkezéssel szavazók is a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaznak.

Április 8-án több mint 8 millió választópolgár élhet szavazati jogával Fotó: VN-illusztráció

Jelöltek

A választók pártra szavazhatnak az egyik szavazólapon. Országos listát 23 párt állított. A másik lapon az egyéni jelöltek szerepelnek.

A jelöltek a sorsolás sorrendjében szerepelnek a szavazólapon, és az szerzi meg a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta. A Nemzeti Választási Bizottság március 23-án elfogadott iránymutatása szerint a legelső külképviseleti szavazókör megnyitása előtt, vagyis április 7-én, közép-európai idő szerint 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek.

Lapok

Az ANY Biztonsági Nyomdában várhatóan a héten befejeződik a szavazólapok nyomtatása. Az országos listás szavazólapokon kívül a 106 egyéni választókerület szavazólapja, valamint a 13 nemzetiségi listás szavazólap is készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában