Ez történt a héten

2017.11.12. 09:00

Négyszáz forint is lehet év végén egy liter üzemanyag

Év végén, jövő év elején nagymértékű üzemanyag-ár-emelkedésre számíthatunk.

VN-összeállítás

Trinka Miklósné nem örül, hogy a hírek szerint akár négyszáz forint is lehet egy liter benzin, de tankolni így is, úgy is kell majd – fogalmazott Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A Markusovszky kórházban a sürgősségi ambulancia fogadja azokat, akik silány minőségű alkoholtól várták a mámort. Csütörtökön valóra vált a zöld-fehér álom: átadták a szurkolók, sportolók számára a Haladás Sportkomplexumot.

A jelek szerint tartós üzem-anyagár-emelkedésre kell berendezkednünk. Egyes becslések szerint már az év végén elérhetik az árak a literenkénti négyszáz forintot, az általunk megkérdezett szakértő azonban csak év elejére várja az ilyen mértékű ár-emelkedést. Mindennek az oka a Brent olaj árának emelkedése, ami jelenleg kétéves csúcson van és folyamatosan emelkedik. Simon Péter kútkezelő szerint néhány forintos emelkedés bejelentésénél már előző nap jól látszik a forgalom növekedése.

Trinka Miklósné nem örül, hogy a hírek szerint akár négyszáz forint is lehet egy liter benzin, de tankolni így is, úgy is kell majd – fogalmazott Fotó: Unger Tamás

Ahogy közeledik a tél, egyre súlyosabb veszélyt jelent az alkohol. Mind a kihűlés, mind a véletlen fagyállóivás esélye nagyobb. A Markusovszky kórházban minden beteg a sürgősségi ambulanciára érkezik. Az alkoholos állapotúakat is ide hozzák, és néhányan közülük már itt, a nagy vasajtó mögött megszabadulhatnak gyomruk mérges terhétől. Detoxikálás, infúzió, gyógyszeres kezelés vár rájuk. Minden átlagos napon öt-tíz ittas ember érkezik. A legtöbbjüket mentő szedi össze a város közterületein a nappali órákban. Jellemzően középkorúak vagy idősek, a zömük férfi. Sok köztük a visszatérő „vendég”. Mivel a kényszergyógykezelés intézménye már a múlté, amikor kijózanodnak, mehetnek haza vagy a hajléktalanszállóra. A legtöbbjük – mint utóbb kiderül – silány minőségű alkoholtól várta a mámort. A súlyos, tudatzavaros állapotúaknál inkább tömény, az enyhén befolyásoltaknál bor, sör volt az előzmény.

Valóra vált a zöld-fehér álom: szerdán átadták a Haladás Sportkomplexumot. Az esti, telt ház előtt megrendezett látványos stadionavató és az azt követő Szombathelyi Swietelsky-Haladás–NK Osijek labdarúgó-nyitómérkőzést megelőzően matiné is volt a Rohonci úti sporttelepen. Szűkebb körben délelőtt avatták fel a sportkomplexumhoz tartozó multifunkcionális sportcsarnokot, amelynek földszintjén a birkózók, az ökölvívók, a sakkozók és a súlyemelők kapnak helyet, de itt található konditerem és bemelegítőfolyosó is. Az első emeleten alakították ki a két átjárható, kézilabdára is alkalmas csarnokot, amelyben a kézilabdázók, futsalosok, röplabdázók és az utánpótláskorú labdarúgók is otthonra találnak. Az egyikhez, a centerpályához 458 néző befogadására alkalmas lelátó is tartozik. A dél- előtti ünnepségen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője (volt Haladás-sportoló), valamint Homlok Zsolt, a Haladás VSE elnöke megköszönte mindazok munkáját, akiknek a létesítmény megvalósításában, felépítésében része volt. Utóbbi elmondta, hogy az elmúlt négy évben sikerült gazdaságilag stabilizálni az egyesületet, növelni a szakosztályok és a sportolók számát. És most az infrastruktúra, a létesítmény fejlesztésével is célba értek: az álom teljesült, már a Haladás családjáé az új sportkomplexum. Véget érhet az a nehéz időszak, amikor különböző ideiglenes helyszíneken dolgoztak a szakosztályok – a következő napokban megkezdhetik a beköltözést.

A délelőtti ceremónia után az esti sportkomplexum-avatónak már csaknem 9 ezren lehettek szemtanúi az UEFA IV. besorolású, teljes egészében fedett lelátóval rendelkező labdarúgó-stadionban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában