Kkv-k gépvásárlási lázban

2019.03.10. 07:00

Idén a vállalkozások kétharmada tervez valamilyen fejlesztést

Az előző negyedévi megingást követően megugrott a kkv-k beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek 78 százaléka tervez valamilyen fejlesztést, derül ki a K&H kkv-bizalmi index legutóbbi adataiból. A célokat tekintve soha ennyien nem készültek még a gépek, berendezések beszerzésére, megelőzve ezzel a sokáig élen álló informatikai fejlesztéseket.

VN

A gépek,berendezések korszerűsítésére fókuszálnak leginkább a cégek

Fotó: Shutterstock

Idén az iparban és a kisvállalkozásoknál várható a legtöbb fejlesztés, emellett szektorszinten erősödött a vállalatalapítási kedv. A célokat tekintve kissé átrendeződött a sorrend, de összességében a top három fejlesztendő terület nem változott. Jelenleg a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak leginkább a cégek, 44 százalékuk tervez idén ilyen beruházást, ami az az eddigi legmagasabb arány. Az eddig élen álló informatikai beruházások a dobogó második fokára csúsztak vissza, a gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét.

A gépek,berendezések korszerűsítésére fókuszálnak leginkább a cégek
Fotó: Shutterstock

A különböző ágazatokat tekintve viszonylag egységes képet mutat a szektor. Az ipari, mezőgazdasági és szolgáltató cégek közel azonos arányban terveznek fejlesztéseket, miközben a kereskedelemben ennél visszafogottabb beruházási szándék látható. A cég méretét tekintve jelenleg a kisvállalkozásoknál számíthatunk átlagon felüli arányban (84 százalék) beruházásokra idén, de a mikro- és középvállalkozásoknál is erős a fejlesztési hajlandóság.

A piacbővítési szándék is megfigyelhető a hazai vállalkozásoknál: jelentős részük tervezi, hogy új piacokat hódít meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában