Előadás

2019.01.11. 20:00

Így neveld a kutyádat!

Ül! Fekszik! Pacsit! – így hangzanak a kutyatulajdonosok leggyakoribb vezényszavai. Ám adódhat olyan helyzet, amikor minden hiába: kedvenc négylábúnk a füle botját sem mozdítja. Van megoldás!

Nemes Judit

Mangó koncentrálni tanul. Nyakas Gábor jutalomfalatot kínál

Fotó: Unger Tamás

Nyakas Gábor kutyatréner és coach előadásán hasznos tippeket kaptak a gazdik ezekre és hasonló kutyabajokra: ebtartók és állatbarátok sokasága volt kíváncsi a Kutyareformra csütörtökön az Agora – Művelődési és Sportházban. Nyakas Gábor huszonnyolc éve dolgozik kutyatrénerként, kellő tapasztalattal a háta mögött tart interaktív előadásokat szerte az országban ebtartóknak, hogy rakoncátlankodó kedvenceiket hogyan bírják engedelmességre. – A legfontosabb, hogy az állattartó határozza meg, mi a célja kedvencével, mit szeretne elérni vele – ez az alapja, így lehet eredményt elérni a tanításában és a nevelésében – vezette be előadását a tréner. Kiemelte: – Mi nem a kutyákat tanítjuk, hanem a gazdikat: egyfajta szemléletváltás szükséges az ebek tanításához.

Gyors, használható tudást ígért a tréner – ennek demonstrálására minden témakörhöz más-más kutyatulajdonost és négylábúját kérte a színpadra. Először ahhoz kaptak segítségek a jelenlévők, hogyan lehet a kutya figyelmét felkelteni, koncentrációját fenntartani. Mint kiderült: jutalomfalattal kiválóan lehet motiválni az ebeket. Az első pácienst, Mangót – az óriásuszkárt – is a gazdája, Erika kísérte a színpadra. Kutyakiállításra vinné a tulajdonosa, ám az eb figyelmét csak rövid ideig tudja fenntartani. Az előadó jutalomfalatokkal trenírozta fahéjszín bundájú alanyát az egyre hosszabb, kitartóbb figyelemre. Az „edzés” itt pár percig tartott csupán, ám Nyakas Gábor hangsúlyozta: a kellő eredmény eléréséhez türelem kell, az eb alkatától függően napok, hetek. Az uszkárt először nehezen lehetett rávenni az odafigyelésre – aztán ráérzett a dolog, pontosabban a jutalom ízére.

A témakörök sorában – amelyek mind hétköznapi problémákat vetettek fel –, a következő a kutyasétáltatás és a póráz volt: – Ha egy kutyát nem lehet könnyen sétáltatni, annak a legelső oka a gazda, mivel nem tudja megértetni a kutyával, hogy ő irányítja, és nem fordítva – véli Nyakas Gábor. E témakörben Laura és a Fekete István Állatvédő Egyesület egyik kutyája, Lucky volt az előadó segítségére. A kutya nehezen kezelhető, öntörvényű, nemtetszését harapással fejezi ki. A megoldás egyik kulcsa itt – szó szerint – a gazdi kezében volt: egy jó póráz negyed siker, a java az emberen múlik: mennyire képes szándékát határozottan az állat értésére adni, és következetesen kitartani mellette.

 

A harmadik téma sarkalatos kérdése az volt, hogyan lehet leszoktatni az állatot arról, hogy felugorjon a gazdira, vagy arra, akivel éppen találkozik. Egy kistestű kutya volt az alany: az eb, amint kedve szottyan rá, két lábra pattan és ugrik – így üdvözöl.

A tréner szerint a prevenció, tehát a megelőzés hangsúlyos: sétáltatásnál pórázzal, otthon elzárással lehet kiküszöbölni az ugrálást. Tanításnál, leszoktatásnál a lábbal eltolás is hatásos lehet az oktató szerint – és valóban működik: Csipa, a csivava öt perc alatt megtanulta a gazdi által elvárt viselkedést.

Az est további részében terítéken szerepelt a visszahívás, elszökés, játék- vagy élelemféltés okozta problémák. Az előadás valóban interaktív volt: a nézők folyamatosan feltehették a témakörökhöz kötődő kérdéseiket a trénernek, aki kérdezgette is a nagyérdeműt.

A válaszokból kiderült: a szombathelyiek tisztában vannak a kutyatartás elméletével, a gyakorlaton, a nevelésen azonban van még csiszolni való – Nyakas Gábor előadása pedig pont erről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában